Obavijesti Video Pretražite Navigacija
shema "10 posto"

Zaradili više od 20 milijuna dolara na lutriji, ali završili iza rešetaka: Otac i dvojica sinova smislili pakleni plan

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Više od 20 milijuna dolara pronevjerili su otac i dvojica sinova putem lutrije.

Otac i sin, Ali Jaafar (63) i Yousef Jaafar (29), u ponedjeljak su u Massachusettsu osuđeni zbog pronevjere više od 20 milijuna dolara dobitaka na lutriji te lažnim poreznim prijavama kojima su izbjegli više od šest milijuna dolara poreza.

Unutar desetak godina, od 2011., kupovali bi dobitne lutrijske listiće od pravih dobitnika kako oni prilikom preuzimanja nagrade ne bi ostali bez dijela novca jer državna komisija za lutriju zadržava iznos nepodmirenih poreza, zaostalih poreza, zaostale alimentacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čestitamo! Sretnik osvojio čak 80.000 eura na igri "Sve ili ništa", poznato i iz kojeg je grada

Dobitne listiće otkupili bi uz gotovinski popust, a optuženi otac i sin onda bi dobitak tražili kao vlastiti. Tako su nezakonito unovčili više od 14 tisuća srećki vrijednosti više od 20 milijuna dolara, a cijela shema zvala se "10 posto“. 

Pročitajte i ovo Hrvatska lutrija Prava sretnica Slavlje u Sisku: Uplatila euro i 60 centi, osvojila iznos koji bi svakome izmamio osmijeh na lice

Osim što su tražili isplate dobitka, zarađivali su i na druge načine, "prijavljujući dobitke u svojim prijavama poreza na dohodak i tražeći ekvivalentne lažne gubitke od kockanja kao kompenzaciju", a time su izbjegli porez na dohodak i primali lažan povrat novca, kazali su tužitelji.

U pronevjeri je sudjelovao i drugi brat, Mohamed, koji je prošle godine priznao krivicu, a bit će osuđen u srpnju. Otac Ali osuđen je na pet godina, a sin Yousef na 50 mjeseci zatvora, a moraju i platiti više od šest milijuna dolara odštete.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene