Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sektor: Obrana

Poznata novinarka putovala u Kinu na skup o sigurnosti i nestala: Puno je pitanja

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nejasno je što se dogodilo s novinarkom Minnie Chan koja je nestala nakon što je putovala u Peking kako bi pratila sigurnosni forum još krajem listopada.

Nestanak novinarke Minnie Chan duboko je zabrinuo Reportere bez granica (RSF). Međunarodna novinarska organizacija pozvala je Peking da odmah otkrije njezino boravište i, u slučaju da bude privedena, da je odmah hitno oslobodi.

I Odbor za zaštitu novinara izrazio je zabrinutost i pozvao kineske vlasti da "odmah otkriju njezinu lokaciju i zajamče joj sigurnost.

Japanski Kyodo News izvijestio je da je Chan, koja pokriva obranu i diplomaciju za South China Morning Post (SCMP) sa sjedištem u Hong Kongu, postala nedostupna nakon posjeta Pekingu kako bi izvještavala o trodnevnom Xiangshan forumu. U svojem tekstu citiraju izvore koji su izrazili zabrinutost da bi Chan mogla biti pod istragom kineskih vlasti.

"Novinarka na osobnom dopustu"

Oglasio se South China Morning Post i tvrde da je Chan uzela osobni dopust. ''Njezina obitelj nas je obavijestila da je u Pekingu, ali da joj treba vremena da riješi jednu privatnu stvar. Njezina nam je obitelj rekla da je na sigurnom, ali je zatražila da poštujemo njezinu privatnost”, objavio je SCMP, ali nisu naveli dodatne pojedinosti.

“Sigurnost naših novinara tijekom njihova profesionalnog rada od najveće je važnosti za South China Morning Post. To je oduvijek bilo naše načelo”, navodi se u priopćenju i dodaje da list nastavlja komunicirati s obitelji novinarke i “pružati svu potrebnu podršku”.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da "nije svjestan toga", piše CNN.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svaka čast Iz hladne vode izvukli nepomičnog muškarca: Neustrašivi maloljetnici brzom reakcijom spasili život

Udruga novinara Hong Konga također je rekla da je duboko zabrinuta za sigurnost Chan i traži više informacija od SCMP-a te su pozvali prijatelje ili rođake koji imaju informacije da se jave.

Chan je vrlo cijenjena novinarka i u Hong Kongu i među međunarodnom publikom koja pomno prati vijesti iz Kine i poznata je po svom pronicljivu izvještavanju o kineskoj vojsci.

U SCMP-u radi od 2005. Taj je list glavni list na engleskom jeziku u Hong Kongu i u vlasništvu je tehnološkog diva Alibabe sa sjedištem u Hangzhouu.

Kina loše kotira kad je riječ o slobodi novinara i medija

Zabrinutost za njezinu sigurnost i mjesto gdje se nalazi uslijedila je nakon nedavnih slučajeva visokog profila koji uključuju pritvaranje novinara u Kini, gdje su promatrači dugo izražavali zabrinutost zbog tajnih sudskih procesa i izvansudskih pritvora.

Pročitajte i ovo Kupnja pred blagdane Približava se Božić Cijene podivljale uoči blagdana: "Skupo, jako skupo, mi penzići ne možemo si to priuštiti"

U listopadu je kineska vlada pustila australsku TV voditeljicu Cheng Lei, koja se vratila kući i svojoj obitelji nakon što je bila više od tri godine pritvorena pod nejasnim optužbama za špijunažu.

Haze Fan, kineski državljanin koji radi za Bloomberg News, a koji je također bio pritvoren 2020. godine, lani je pušten.

Kina se nalazi na 179. od 180 mjesta u RSF-ovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2023. godinu, a prema podacima organizacije najveći je otmičar novinara i branitelja slobode medija na svijetu s najmanje 121 privedenim.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene