Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudo prirode

VIDEO Pogledajte tok lave koji se kreće 40 metara na sat: Posjetitelji hrle obići najveći aktivni vulkan na svijetu

Mauna Loa - 4
Mauna Loa - 4 Handout / US Geological Survey / AFP
Aktualno Galerija Mauna Loa - 4 Mauna Loa - 4 Foto: Handout / US Geological Survey / AFP Mauna Loa - 3 Mauna Loa - 3 Foto: Handout / US Geological Survey / AFP Mauna Loa - 2 Mauna Loa - 2 Foto: Handout / US Geological Survey / AFP +0 Mauna Loa - 1 Galerija 1/4 >>
Promatrači se okupljaju kako bi vidjeli lavu koja teče iz Mauna Loa na Havajima, najvećeg aktivnog vulkana na svijetu koji je ovog tjedna počeo erumpirati prvi put od 1984. godine.

Kako je Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla da nema znakova da će lava ugroziti naseljena područja, deseci ljudi, uključujući obitelji s djecom u pidžamama, pristižu u blizinu vulkana. 

Izvlače stolice i vreće za kampiranje iz svojih vozila te se smještaju kako bi nekoliko sati promatrali čudo prirode. Lokalni umjetnici čak se pojavljuju kako bi naslikali erupciju.

Tokovi lave iz Mauna Loe počinju usporavati i širiti se, izvijestile su vlasti, i ostaju više pet kilometara udaljeni od obližnje autoceste.

Havajski vulkanski opservatorij Geološkog instituta SAD-a priopćio je u svom najnovijem biltenu o Mauna Loi kako se glavni tok lave kreće brzinom od 40 metara na sat.

Također je rekao kako još uvijek detektira seizmička podrhtavanja u tom području, što znači da magma još uvijek dolazi do pukotina pa će se aktivnost vjerojatno nastaviti.

Pročitajte i ovo Erupcija vulkana na Havajima Nakon 38 godina VIDEO Erumpirao najveći vulkan na svijetu, stručnjak poručuje: "Moramo vulkanu dopustiti da nam zapravo pokaže što će učiniti"

Mauna Loa uzdiže se 4169 metara iznad Tihog oceana i dio je lanca vulkana koji su formirali otoke Havaje. Posljednji put je erumpirao je u ožujku i travnju 1984., šaljući lavu u krug od osam kilometara od Hila, najvećeg grada na otoku.

Pročitajte i ovo Erupmirao najveći vulkan na svijetu vlasti uputile upozorenje Havajima nakon erupcije vulkana prijeti "vog": Riječ je o vrlo rijetkoj pojavi, a može predstavljati ozbiljnu opasnost po zdravlje

Havajska agencija za upravljanje hitnim situacijama rekla je kako je otvorila dva skloništa na otoku kao mjeru predostrožnosti, ali nije izdala nikakve naredbe za evakuaciju.

Otprilike polovica svih zabilježenih erupcija Mauna Loe bila je ograničena na taj vrh, priopćila je agencija. 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene