Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Političke stranke jedinstvene u obrani policije RS

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici političkih stranaka iz Republike Srpske suglasili su se jučer u Banjoj Luci o potrebi očuvanja policije toga bosanskohercegovačkog entiteta.

Predsjednik RS Milan jelić, koji je sazvao ovaj skup, izjavio je da među strankama ne postoje razlike, kada su u pitanju vitalni interesi RS, te da je jedinstven zaključak da je Direkcija za reformu policije BiH formirana mimo ustava i zakona.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Guranje problema pod tepih 'Brojni fitilji i dalje mogu aktivirati balkansko bure baruta' Slika nije dostupna Oštre riječi EU zabrinut zbog stanja u BiH

Mi smatramo da u policijskim strukturama BiH mora postojati policija RS" rekao je Jelić.

On je kazao da ovaj sastanak stranaka iz RS, kao i sastanak u petak u Sarajevu, koji je sazvao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić, predstavlja "zrelost RS pred međunarodnom zajednicom da sama može da rješava pitanja bitna za njenu budućnost".

Predsjednik Saveza neovisnih socijaldemokrata (SNSD) i premijer RS Milorad Dodik kazao je da je postignut jedinstven stav da se moraju zadovoljiti interesi RS.

"U organizacijskoj strukturi policije BiH mora biti jasno određenje koje glasi - policija RS - i da ona ima svoje nadležnosti. Ako toga nema, čekat ćemo da ljudi shvate da toga mora biti", kazao je Dodik.

On je dodao da je prošlo vrijeme kada je grubim pritiskom bilo moguće iznuditi određene stavove ta da se "to više neće događati".

"Mi razumijemo da je RS-u zadata zemlja koju još uvijek održava međunarodna zajednica, međutim, mi želimo pokazati da ona može funkcionirati bez toga, ali uvjet za to je dogovor i konsenzus, a dogovor i konsenzus ne podrazumijeva podaništvo, već usuglašavanje realnih interesa između, svih subjekata", kazao je Dodik i naglasio kako će predstavnici RS otputovati u petak u Sarajevo da razgovaraju o budućnosti policije u BiH, ali da "sigurno prvi neće izaći sa sastanka".

Na upit da li bi na sarajevskom sastanku moglo doći do približavanja stavova iz RS i Federacije BiH, Dodik je kazao da je činjenica da su međunarodni projekti reforme odgovarali bošnjačkoj i hrvatskoj političkoj strani.

"Mi hoćemo i policiju RS i europske integracije, ali da bi se to
desilo, ne zavisi od nas. Savršeno smo jasno čuli kada su nam rekli da su tri europska principa širok okvir. Mi pozivamo na dogovor", kazao je Milorad Dodik.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene