Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objava Pentagona

Napadnuti brodovi u Crvenom moru: Oglušili su se na upozorenja

Crno more
Crno more Foto: Afp
Pentagon je priopćio da je upoznat s izvješćima o napadima na američki ratni brod i trgovačke brodove u Crvenom moru u nedjelju, dok su jemenski Hutiji preuzeli odgovornost za napade dronovima i projektilima na izraelske brodove u tom području.

"Upoznati smo s izvješćima o napadima na USS Carney i trgovačke brodove u Crvenom moru i objavit ćemo informacije kad budu dostupne", rekao je Pentagon.

Pokret jemenskih Hutija rekao je da je njihova mornarnica napala dva izraelska broda, Unity Explorer i Number 9, s naoružanim dronom i mornaričkim projektilom.

Glasnogovornik vojske militanata rekao je da su dva broda naciljana nakon što su se oglušila na upozorenja, iako nije pojašnjeno.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković aktualna tema Dobiva li Plenković političke poene smjenom Barbarića? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV

U televizijskom obraćanju glasnogovornik je rekao da su napadi odgovor na zahtjeve jemenskog naroda i poziva islamskog svijeta da se zauzmu za palestinski narod.

Glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da dva broda za koje jemenski Hutiji tvrde da su ih napali u Crvenom moru u nedjelju nemaju nikakve veze s državom Izrael.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović, reporterka Dnevnika Nove TV Premijer najavio BBB-ovci izlaze pred suca istrage: Postoji li šansa da ih pusti na slobodu?

Do napada je došlo nakon niza drugih napada u bliskoistočnim vodama otkad je izbio rat između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas 7. listopada.

Hutiji, saveznici Irana, prošli su mjesec oteli teretni brod koji se povezuje s Izraelom. Skupina koja kontrolira većinu jemenske crvenomorske obale, ranije je ispaljivala balističke projektile te ciljala Izrael naoružanim dronovima, obećavši napade na još izraelskih brodova.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene