Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reagiralo i veleposlanstvo

Smrtonosno upoznavanje uzelo osam života: I komičar pronađen mrtav, sve žrtve povezuje jedna stvar

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Američki turisti u Kolumbiji su upozoreni na opasnosti korištenja aplikacija za upoznavanje nakon sumnjivih smrti osam Amerikanaca u rasponu od samo dva mjeseca.

Američki građani koji planiraju putovanje u Kolumbiju dobili su upozorenje da budu oprezni prilikom korištenja aplikacija za upoznavanje u toj zemlji, nakon sumnjivih smrti osam američkih turista unutar dva mjeseca.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bogoti izvijestilo je da su neki od tih turista bili drogirani i opljačkani nakon što su se susreli s osobama koje su upoznali putem ovih aplikacija.

Pročitajte i ovo Uhićenja zbog napada u Vukovaru Užas u Vukovaru BBB-ovci se oglasili prvi put od premlaćivanja maloljetnika: "Zbog sustavnog demoniziranja dužni smo nešto reći..."

Incidenti su zabilježeni u popularnim gradovima poput Medellina, Cartagene i Bogote, gdje je američki turizam u porastu. Putnicima se stoga preporučuje izbjegavanje izoliranih mjesta poput hotelskih soba.

Prema izvješću veleposlanstva, kriminalci koriste aplikacije kako bi privukli žrtve u javne prostore poput restorana i barova, gdje su podložne različitim napadima, od pljačke do ozbiljnih zločina, uključujući i ubojstva, a ponekad su ubojice osobe s kojima su se susreli.

U posljednja tri mjeseca 2023. godine, zabilježen je porast od 200 posto u broju pljački stranih posjetitelja, dok je broj smrtnih slučajeva porastao za 29 posto, uključujući osam Amerikanaca koji su preminuli između 1. studenog i 31. prosinca.

Pročitajte i ovo Fizičko zlostavljanje - Ilustracija kaznene prijave Proširila se snimka: Maloljetnici zlostavljali autističnog mladića jer ne navija za Dinamo, pronašla ih policija

Među žrtvama bio je i američki komičar i aktivist Tou Ger Xiong (50), Amerikanac azijskog porijekla koji je živio u Minnesoti. Na odmoru u Kolumbiji krajem studenog, Xiong je otet i ubijen nakon što je upoznao ženu putem interneta i otišao u izlazak s njom. Grupa muškaraca ga je otela i izbola više od desetak puta od čega je Xiong preminuo, izvijestio je BBC.

Veleposlanstvo SAD-a naglašava da bi stvarni broj stranih žrtava ovakvih zločina mogao biti veći, budući da se ovi slučajevi često premalo prijavljuju zbog neugodnosti žrtava ili lošeg pravosudnog sustava. Također, upozorava se da oni koji se pokušaju oduprijeti ili uzvratiti na pokušaj pljačke imaju veću vjerojatnost da će biti ubijeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene