Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zrakoplov EgyptAira

Objavljene prve fotografije ostataka zrakoplova, nađena i crna kutija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Airbus 320 EgyptAira nestao je s radara u četvrtak rano ujutro sa 66 osoba.

Nekoliko minuta prije pada zrakoplova EgyptAira u četvrtak ujutro u Sredozemlje uređaji su otkrili dim u zrakoplovu, pokazuju podaci koji se automatski prenose sa zrakoplova na servere zrakoplovne tvrtke. Tu su informaciju u međuvremenu potvrdili i istražitelji, prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

"U zrakoplovu je bio požar", kazao je za Deutsche Welle stručnjak za zrakoplovstvo Tim van Beveren.

Prema američkoj televizijskoj postaji CNN podaci o dimu potekli su s automatskog sustava ACARS koji kontinuirano prenosi podatke o letu iz zrakoplova na server zrakoplovne tvrtke koja upravlja zrakoplovima.

"Sustav je poslao vrlo jasne informacije. Otkriven je dim u zahodu", kazao je van Beveren dodajući da je minutu kasnije otkriven dim i u prostoru sa zrakoplovnom elektronikom.

Airbus 320 EgyptAira nestao je s radara u četvrtak rano ujutro sa 66 osoba ubrzo nakon što je napustio grčki zračni prostor na letu iz Pariza do Kaira.

U petak su otkriveni dijelovi tijela, prtljaga i ostaci zrakoplova 290 kilometara sjeverno od egipatskog grada Aleksandrije.

Europska svemirska agencija objavila je da je satelit snimio u četvrtak moguću mrlju goriva dugačku oko dva kilometara oko 40 kilometara jugoistočno od posljednje poznate lokacije zrakoplova.

Egipatski su mediji u subotu oko podneva objavili da su ronioci uspjeli pronaći crnu kutiju, a glasnogovornik egipatskih oružanih snaga objavio je i prve fotografije ostataka zrakoplova te odjeće putnika..

Na fotografijama su pojasevi za spašavanje, dijelovi sjedala i predmeti jasno označeni oznakom kompanije EgyptAir.

"U ovom trenutku se ispituju sve mogućnosti i nijedna nema prednost"

Potraga je nastavljena u subotu a francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault sastao se s obiteljima 15 francuskih državljana koji su bili na tom letu.

Francuska je ponovo istaknula da su moguće sve pretpostavke o uzrocima nesreće Airbusa A320, nakon potvrde informacije u subotu da se prije katastrofe u zrakoplovu pojavio dim.

"U ovom trenutku se ispituju sve mogućnosti i nijedna nema prednost", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault u kratkom nastupu pred novinarima nakon susreta s obiteljima žrtava u Parizu.

"Informacije koje se pojavljuju, ponekad i proturječne, prečesto navode na gotovo sigurne zaključke. Upozoravam da to nije dobro jer obitelji pate zbog toga", dodao je.

"Dakako da je potraga za zrakoplovom danas najvažnija, kao i pronalazak crnih kutija, što će nam omogućiti da dobijemo odgovore na tražena pitanja", rekao je francuski ministar.

Obećao je da će biti solidaran sa obiteljima žrtava, ali i "jasan u vezi s okolnostima nestanka zrakoplova". "Obećavam da će Francuska redovito izvješćivati o tijeku različitih postupaka radi utvrđivanja istine", istaknuo je.

Francuski, grčki i egipatski brodovi i zrakoplovi pretražuju moguće mjesto pada zrakoplova.

Zrakoplov je bio na visini od 11.300 metara kad je nestao s radara 45 minuta prije predviđenog slijetanja u Kairo.

Prije nestanka s radara podaci pokazuju da je zrakoplov oštro skrenuo i potom počeo naglo ponirati, objavio je grčki ministar obrane u četvrtak. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene