Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Let Pariz - Kairo

NESTANAK ZRAKOPLOVA Nastala zbrka oko pronalaska olupine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zrakoplovu nacionalne egipatske zračne kompanija Egypt Air bilo je 66 putnika i članova posade.

22:36 - Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi naredio je u četvrtak navečer da ministarstvo civilnog zrakoplovstva, vojni centar za potragu i spašavanje, mornarica i njihove zračne snage poduzmu sve potrebne mjere kako bi pronašle ostatke zrakoplova, javlja Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJAVLJENI REZULTATI ISTRAGE Napokon znamo što se nalazilo na tijelima žrtava nesreće egipatskog zrakoplova Slika nije dostupna KOBNI LET MS804 JE LI PRONAĐEN TRAG? Uhvaćen signal koji bi mogao dolaziti iz crne kutije

U priopćenju iz Sisijeva ureda stoji da ministarstvo civilnog zrakoplovstva mora osnovati istražni odbor koji odmah treba početi istraživati uzroke nestanka zrakoplova.

22:23 - Nastala je zbrka oko informacije jesu li ili ne pronađene krhotine zrakoplova, javlja BBC. Naime, grčki i egipatski dužnosnici dali su proturječnje izvještaje o krhotinama pronađenim u Sredozemnom moru nakon nestanka zrakoplova EgyptAira.

Grčki glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Athanasios Binis rekao je kako olupina pronađena u blizini grčkog otoka Karpathos ne pripada Airbusu A320.

No, ranije su egipatski dužnosnici rekli da je pronađena olupina zrakoplova.

Let MS804 bio je na putu iz Pariza u Kairo. Na letu je bilo 66 putnika i članova posade kada je nestao.

Dužnosnici kažu da je veća vjerojatnost da se radi o terorističkom činu nego o tehničkom kvaru.

21:30 - Nema potvrđenih informacija da je za rušenje aviona odgovorna neka od teorirističkih skupina, među kojima i Islamska država.

Iz zrakoplovne kompanije poručili su da je prije polijetanja iz Pariza obavljeno sigurnosno skeniranje. Svi djelatnici zračne luke i zrakoplovne tvrtke koji su mogli imati pristup avionu ili prtljazi navodno se ispituju.

18.59 - Pronađena je olupina zrakoplova, javlja CNN. Informaciju je potvrdio potpredsjednik tvrtke EgyptAir.

Grčke vlasti pronašle su "plutajući materijal" koji bi mogao pripadati zrakoplovu EgyptAira koji se u četvrtak srušio u Sredozemno more kao i pojaseve za spašavanje, objavilo je egipatsko ministarstvo za civilni zračni promet, a prenosi Reuters.

18:19 - Egipatsko ministarstvo priopćilo je da su kontaktirali grčke vlasti vezano za navodni pronalazk olupine te da grčke vlasti nisu potvrdile tu vijest.

17:02 - Pojavile su se prve snimke krhotina zrakoplova. Egipatski kapetan broda na društvenim mrežama podijelio je fotografije koje, čini se, prikazuju krhotine leta MS804.

'Pronašao sam pojas za spašavanje i krhotine sjedala iz zrakoplova', napisao je na Facebooku.
 

15:00 - Reuters javlja da je u moru, oko 80 kilometara južno od područja na kojem je posljednji put zabilježen signal zrakoplova, uočena olupina na radarskim snimkama koja bi mogla biti dio nestalog zrakoplova.

Prema neimenovanom izvoru, u moru su pronađena dva plutajuća objekta. Radi se o dva bijelo-crvena plastična dijela, prema nekim medijima- narančasta, koje je pronašla grčka mornarica u  Sredozemnom moru. Lokacija na kojoj su ostaci pronađeni nalazi se 370 kilometara južno od otoka Krete.

 

Egipatski ministar zračnog prometa Mohamed Hosam Kamal kazao je kako je teroristički napad vjerojatniji razlog rušenja zrakoplova od tehničkih problema. Nije bilo obavještajnih informacija vezanih uz putnike u zrakoplovu a provode se provjere, kazao je na konferenciji za novinare.

Šef ruske obavještajne agencije FSB Aleksandar Bortnikov je kazao kako se najvjerojatnije radi o terorističkom djelu, prenijela je agencija RIA. On je pozvao ruske partnere u Europi da zajedno rade na utvrđivanju identiteta odgovornih za pad zrakoplova. Nije pojasnio na temelju čega zaključuje da se radi o terorističkom činu.  

14:00 - Posljednje dvije minute leta MS804 koje su njihovi kontrolori uspjeli pratiti bile su 'kritične', rekao je grčki ministar obrane Panos Kammenos.

'Zrakoplov je prvo skrenuo 90 stupnjeva u lijevo, a onda naglo počeo padati s visine od oko 11 000 metara na visinu od 4500 metara. Nakon toga se ponovno okrenuo za 90 stupnjeva u desnu stranu te se spustio na visinu od 3000 metara, a onda je nestao', rekao je Kammenos.

Dodao je i da je Grčka u potregu uputila lovce F-16 lovce.

 

 

13:40 - Prema dosadašnjim informacijama, moguće je da je do pada zrakoplova došlo zbog incidenta u kokpitu, smatra stručnjak za avijaciju, Paul Charles.

'Informacije sugeriraju da je do nesreće došlo nakon incidenta u kokpitu zrakoplova. Prema informacijama koje imamo, ne mora značiti da je zrakoplov pogođen projektilom ili da je u njemu aktivirana bomba, ne mora biti riječ o eksplozivnoj napravi. Ovi podaci sugeriraju da je došlo do nekakve situacije u kokpitu u koju je na neki način bio uključen sam pilot', rekao je Charles za BBC.

13:10 - Grčki ministar obrane: 'Zrakoplov je pao sa oko 6000 metara i dva puta se naglo okrenuo prije nego je nestao s radara'.

'Postoji velika mogućnost da se dogodila eksplozija, ili od bombe ili od bombaša samoubojice. Moguće je da je došlo i do formalne nesreće, ali u dobrim vremenskim uvjetima to nije baš izgledno. Možemo pretpostaviti i da je avion srušio projektil što se dogodilo zrakoplovi Makaysia Airlines-a u srpnju 2014. godine' rekao je Jean-Paul Troadec, bivši predsjednik francuskog istražnog biroa zrakoplovnih nesreća.

13:00 - Egipatske i grčke spasilačke službe užurbano tragaju za zrakoplovom EgyptAira na liniji Pariz-Kairo koji je sa 66 putnika i članova posade nestao u Sredozemlju.

"U tijeku je potraga u području u kojem je letjelica nestala", kazao je glasnogovornik egipatske vojske.

Iz grčke kontrole leta uvjereni su da je zrakoplov EgyptAira pao u more. 'Nema šanse da je zrakoplov još u zraku. Nažalost, vrlo vjerojatno je na dnu mora'.

Grčka je poslala dva zrakoplova i brod u potragu za Airbusom A320 koji se najvjerojatnije srušio pokraj grčkog otoka Karpatosa u Egejskom moru. I glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg ponudio je pomoć u potrazi.

"Znam da je u tijeku nacionalna potraga i da se poduzimaju napori s tim u vezi te da su se Egipat i Francuska složili da surađuju i rade zajedno istražujući što se dogodilo", kazao je glavni tajnik NATO-a istaknuvši da je Sjevernoatlanski savwez "spreman pomoći bude li trebalo".

"Bude li bilo kakvih zahtjeva za pomoć upućenih NATO-u, naravno da smo spremni pomoći", kazao je Stoltenberg.

NATO u Sredozemnom moru ima nekoliko brodova, od kojih su neki u blizini grčkih otoka kao dio napora na sprječavanju krijumčarenja izbjeglica.

12:30 - Francuski predsjednik Francois Hollande potvrdio je na press konferenciji da se zrakoplov na letu MS804 srušio u egipatskom zračnom prostoru iznad Mediterana.

Francuski istražitelji otvorii su istragu o nestanku zrakoplova. Za sada ne žele spekulirati o mogućim uzrocima, no napominju kako mogućnost terorističkog napada nije isključena.

11:18 - Pojavila se snimka za koju svjedoci tvrde da prikazuje posljednje trenutke zrakoplova. Snimka prikazuje 'leteću kuglu', užarenu masu koja leti egipatskim nebom. Prema prvim pretpostavkama, ovo bi mogao biti dokaz da se zrakoplov srušio, no drugi smatraju da se radi o projektilu.

Prizor su u ranim jutarnjim satima snimili stanovnici Egipta, a prema nekima, ovo bi mogao biti dokaz da je zrakoplov pogođen raketom. Ove informacije nisu službeno potvrđene, ako ni vrijeme i mjesto nastanka snimke. 

O mogućim uzrcima nestanka zrakoplova, kao i mogućim scenarijima, oglasili su se stručnjaci. Tvrde kako je moguće da se radi o kvaru, ali ne isključuju mogućnost eksplozije.

10:40 - Zrakoplov EgyptAira, koji je u četvrtak rano ujutro nestao s radara, srušio se u more u blizini otoka Karpatos, u jugoistočnom dijelu Egejskog mora, dok se nalazilo u egipatskom zračnom prostoru, doznaje agencija France Presse u četvrtak iz grčkog civilnog zrakoplovstva.

"Oko 3,29 sati po lokalnom vremenu, dok se nalazio u egipatskom zračnom prostiru, zrakoplov je nestao s grčkih radara...Srušio se oko 130 milja od otoka Karpatosa", smještenog između Roda i Krete, naveo je izvor iz grčkog civilnog zrakoplovstva za AFP.

Nestali zrakoplov srušio se u more, kazali su i dužnosnici egipatskog civilnog zrakoplovstva, pod uvjetom anonimnosti, dodavši da inicijalni nalazi potvrđuju da se Airbus320 nije spustio niti na jedan aerodrom.

Ranije su se pojavile informacije, koje su neki pripisali egipatskim vojnim timovima koji sudjeluju u potrazi, dok su se drugi pozivali na tvrtku EgyptAir, da je iz zrakoplova poslan poziv za pomoć, no to je kasnije opovrgnuto.

Egipatska vojska objavila je u međuvremenu kako "nikakav poziv" nije primljen sa zrakoplova EgyptAira, koji je letio na liniji Pariz-Kairo sa 66 putnika i članova posade, prije nego što je nestao s radara.

Stručnjaci procjenjuju da činjenica da piloti nisu imali vremena poslati poruku implicira da je u pitanju bio snažan i iznenadan incident.

Istodobno je egipatski premijer Sherif Ismail u četvrtak izjavio da je u tijeku potraga za nestalim zrakoplovom te da je još rano isključiti bilo kakvo objašnjenje nesreće, uključujući i terorizam.

"Operacije potrage su u tijeku ovoga trenutka u području u kojem se vjeruje da je bio zrakoplov u trenutku gubljenja veze", kazao je premijer novinarima u kairskoj zračnoj luci.

Upitan odbacuje li mogućnost da iza incidenta stoje teroristi premijer je kazao: "Ne možemo ništa u ovom trenutku isključiti ili potvrditi. Sve operacije potrage moraju biti zaključene tako da saznamo uzrok".

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi predsjedat će u četvrtak ujutro sastankom nacionalnog vijeća sigurnosti, navodi se u priopćenju iz njegova ureda u kojem se ne navodi izrijekom da je povod sastanka nestanak zrakoplova.

10:15 - Francuska je ponudila pomoć u potrazi u obliku zrakoplova i brodova, izjavio je to francuski ministar vanjskih poslova Jean Marc Ayrault.

Francuski predsjednik Francois Hollande održao je krizni razgovor s egipatskim kolegom, predsjednikom Abdelom Fattah al-Sissijem.

'Stojimo na raspolaganju egipatskim vlastima sa svim vojnim kapacitetima, zrakoplovima i brodovima, kako bi što prije pronašli zrakoplov, no za sada je prioritet pomoći obiteljima nestalih putnika', rekao je francuski predsjednik.

Ministar prometa Alain Vidalies kazao je kako u zrakoplovu Airbus320 nije bilo dodatnog tereta.

Članovi obitelji putnika koji su bili na letu MS804 skupili su se na aerodromu u Kairu.

9:20 - Zrakoplov na letu MS804 poslao je poziv u pomoć 10 minuta prije nestanka s radara, kazao je glasnogovornik aviokompanije EgyptAir.

Egipatske vlasti potragu za zrakoplovom usmjerile su na more, te tako službeno traže olupinu i krhotine zrakoplova, objavile su egipatske vlasti.

9:00 - Kako su vlasti objavile da je poziv u pomoć upućen u 4:26 sati, po lokalnom vremenu, istražitelji pretpostavljaju da se radi o pozivu u pomoć kojeg je uputio zrakoplovni računalni sustav, s obzirom da je poziv stigao dva sata nakon nestanka zrakoplova.

8:42 - Među putnicima u nestalom zrakoplovu bilo je trideset Egipćana i 15 Francuza, dva Iračana te po jedna osoba iz Alžira, Belgije, Britanije, Kanade, Čada, Kuvajta, Portugala, Saudijske Arabije i Sudana, navela je egipatska zrakoplovna kompanija na Twitteru.

Egipatsko ministarstvo za civilno zrakoplovstvo priopćilo je da timovi za potragu i spašavanje traže nestali zrakoplov, a iz ministarstva se doznaje da se skupljaju tehnički podaci o stanju zrakoplova, Airbusa A320 starog 12 godina., pretpostavljaju da se zrakoplov srušio u more.

'Zrakoplovi ne padaju s neba sami od sebe, osobito ne sa 11.000 metara', rekao je CNN-ov novinar, dopisnik iz Kaira te je dodao da je nestao za vrijeme najsigurnijeg dijela leta - plovidbe.

'S obzirom da su se, za vrijeme nestanka, nalazili u egipatskom zračnom prostoru, po svim su se pravilima do tad trebali javiti, no nisu se javili', dodao je.

8:35 - Egipatske vlasti tvrde da je vojska ipak zaprimila SOS poziv upućen iz sustava za uzbunu na zrakoplovu u 4:26 sati. Prema posljednjim podacima egipatska je vojska poslala na teren nekoliko zrakoplova, a potrazi se priključila i Grčka.

8:21 - Grčka je rekla kako je pokrenula potragu u području južnog Mediterana gdje je s radara nestao zrakoplov EgyptAir. Izvor iz Ministarstva obrane je rekao kako istražuju prijavu kapetana trgovačkog broda koji je prijavio 'plamen na nebu' na 130 nautičkih milja južno od Karpathosa.

8:07 - Francuski predsjednik Francois Hollande za nekoliko trenutaka će razgovarati s egipatskim predsjednikom Abdelom Fattah el-Sisijem. Premijer Manuel Valls je rekao: Moramo biti maksimalno oprezni. Pokušavamo dobiti što je više informacija moguće.'
U 8:30 sati u Parizu će se održati krizni sastanak.

Airbus u vlasništvu EgyptAira, proizveden 2003., izgubljen iznad Sredozemnog mora

Zrakoplov je EgyptAiru iste godine kad je proizveden i dosad je sakupio 48.000 sati leta što je oko polovice preporučenog broja letova u tehničkom vijeku Airbusa A320.

Nešto je ranije je izvor iz grčkog civilnog zrakoplovstva rekao agenciji AFP da se zrakoplov srušio u more u blizini otoka Karpatosa, u jugoistočnom dijelu Egejskog mora, dok se nalazio u egipatskom zračnom prostoru.

"Oko 3,29 sati po lokalnom vremenu, dok se nalazio u egipatskom zračnom prostiru, zrakoplov je nestao s grčkih radara...Srušio se oko 130 milja od otoka Karpatosa", smještenog između Roda i Krete, naveo je izvor iz grčkog civilnog zrakoplovstva za AFP.

Ranije su se pojavile informacije, koje su neki pripisali egipatskim vojnim timovima koji sudjeluju u potrazi, dok su se drugi pozivali na tvrtku EgyptAir, da je iz zrakoplova poslan poziv za pomoć, no to je kasnije opovrgnuto.

Stručnjaci procjenjuju da činjenica da piloti nisu imali vremena poslati poruku implicira da je u pitanju bio snažan i iznenadan incident.

Zrakoplov je poletio u srijedu navečer s pariške zračne luke Charles de Gaulle. Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira i Kanade.

Piloti su se javili grčkoj kontroli leta na ulasku u grčki zračni prostor, ali nisu to učinili, kao što je uobičajeno, kad su ga napuštali južno od otoka Karpatosa. Zrakoplov je potom nestao s radara.

Kapetan zrakoplova je bio Mohamed Said Ali Šakir s više od 6000 sati leta, od čega 2000 na Airbusu.

Francuski predsjednik Francois Hollande i egipatski kolega Abdel Fatah al-Sisi dogovorili su u telefonskom razgovoru blisku suradnju u istrazi.

Francuski premijer Manuel Valls rekao je RTL-u da se nijedna hipoteza o nestanku zrakoplova zasad ne može isključiti.

Obiteljima putnika koji su u zračnoj luci u Kairu čekali dolazak zrakoplova pružena je psihološka pomoć.

U vrijeme nestanka zrakoplova EgyptAira sa 66 putnika i članova posade u četvrtak ujutro nisu bili loši vremenski uvjeti, priopćila je u međuvremenu Europska organizacija za sigurnost zračne plovidbe EUROCONTROL.

8:05 - Francuski obavještajni izvor je za Telegraph izjavio kako se ne može isključiti mogućnost da je riječ o terorističkom napadu. Francuski premijer Manuel Valls je rekao kako zasad ne žele izlaziti s nikakvim hipotezama. U međuvremenu je u pariškoj zračnoj luci Charles de Gaulle uspostavljena krizna situacija koja uključuje medicinsko osoblje, psihologe i savjetnike. Francusko ministarstvo vanjskih poslova otvorilo je hitni broj za rodbinu nestalih putnika. To je broj +33 (0)1 43 17 55 95.

8:01 - Terminal 3 zračne luke u Kairu je zatvoren za sve osim za putnike. Ostali letovi se normalno odvijaju. Obitelji putnika leta 804 premještene su na terminal 1 gdje se nalazi ekipa za izvanredne situacije.

7:30 - Kompanija EgyptAir je objavila nacionalnosti putnika u zrakoplovu. Tako se u njega ukrcalo 15 Francuza, 30 Egipćana, dvojica Iračana te po jedan državljanin Velike Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Kanade i Alžira.

7:15 - EgyptAir je objavio besplatan telefonski broj kojeg može koristiti rodbina nestalih putnika na letu 804. U Kairu su za rodbinu organizirani smještaj, liječnici te prevoditelji.

7:00 - "Službeni izvor u Egypt Airu kazao je da je zrakoplov na letu MS804 koji je poletio iz Pariza u 23,09 prema Kairu nestao s radara", kazala je kompanija na svom službenom Twitter profilu.

 

Kasniji Tweetovi Egypt Aira kažu da je zrakoplov koji je letio na visini od 11.280 metara nestao u 2,45 sati, dvadeset minuta prije nego je trebao sletjeti u 3,05, nakon što je već ušao u egipatski zračni prostor.

U avionu je bilo 56 putnika i 10 članova posade, čime je revidirana ranija brojka o njih 69.

Egipatsko ministarstvo za civilno zrakoplovstvo kazalo je da timovi za potragu i spašavanje traže nestali zrakoplov. Izvor u ministarstvu također je kazao da se skupljaju tehnički podaci o stanju zrakoplova, Airbusa A320 starog 12 godina.

List New York Times navodi čelnika egipatskih zračnih vlasti Ehaba Mohija el-Dina koji je kazao da su grčki kontrolori leta upozorili egipatske kolege da su izgubili kontakt s avionom. "Oni nisu tražili pomoć. Samo su nestali".

Glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova kazao je da se vrše provjere ali da ministarstvo zasad nema daljnjih informacija.

Iako francuske zračne vlasti nisu bile dostupne za komentar, jedan je izvor u francuskoj zračnoj luci kazao kako se jedino zna da zrakoplov nije sletio.

 

Egipatske vlasti pretpostavljaju da se zrakoplov srušio u more

Zrakoplov EgyptAira, koji je zajedno sa 66 putnika i članova posade nestao tijekom noći sa srijede na četvrtak, vjerojatno se srušio u more, naveli su u četvrtak dužnosnici ove zrakoplovne kompanije i egipatskog civilnog zrakoplovstva. Zrakoplov Airbus A320 koji je letio na liniji Pariz-Kairo nestao je u četvrtak rano ujutro s radara u području iznad Sredozemnog mora, objavio je ranije EgyptAir.

Egipatski dnevnik al Ahram izvijestio je kako nije upućen nikakav poziv iz zrakoplova te da je posljednji kontakt s pilotom zabilježen desetak minuta prije nestanka zrakoplova.

Egipat i Grčka poslale su u Sredozemno more zrakoplove i plovila u pokušaju da pronađu avion EgyptAira na liniji Pariz-Kairo koji je nestao s radara u noći sa srijede na četvrtak, priopćila je egipatska vojska. Egipatska vojska poslala je i zrakoplove za potragu i brodove u izvidnicu u pokušaju lokaliziranja letjelice i eventualnog spašavanja preživjelih.

Po navodima agencije France Presse, avion na letu MS804, koji je nestao s ekrana radara 48 do 64 kilometara sjeverno od sjeverne obale Egipta prevozi 56 putnika među kojima jednog dječaka i dvije bebe, kao i sedam članova posade te tri sigurnosna časnika.

Zrakoplov je nestao 16 km unutar egipatskog zračnog prostora, 20 minuta prije predviđenog slijetanja u kairsku zračnu luku, u 3,05 sati, kazao je agenciji dpa dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

EgyptAir je objavio da je zrakoplovom upravljao pilot Mohammed Said Ali Shaqir koji ima preko 6.000 sati leta, od čega više od 2000 na zrakoplovima Airbus A320s. Kopilot ima 2.766 sati leta, dodala je kompanija.

Na kairskom aerodromu 15 obitelji koje su čekale putnike s nestalog leta smješteno je u privatnu prostoriju i uz njih je medicinsko osoblje, naveli su dužnosnici.

Ranije je egipatska nacionalna zrakoplovna kompanija Egypt Air priopćila da zrakoplov nestao i da traje intenzivna potraga za njim.

"Službeni izvor u Egypt Airu kazao je da je zrakoplov na letu MS804 koji je poletio iz Pariza u 23,09 prema Kairu nestao s radara", navela je kompanija na svom službenom Twitter profilu.

Kasniji Tweetovi Egypt Aira kažu da je zrakoplov koji je letio na visini od 11.280 metara nestao u 2,45 sati, dvadeset minuta prije nego je trebao sletjeti u 3,05, nakon što je već ušao u egipatski zračni prostor. (M.G./D.D.N./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene