Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pronađeni dijelovi tijela i osobni predmeti

LET PARIZ - KAIRO Stručnjak tvrdi: 'U zrakoplovu je izbio požar'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zrakoplov egipatske aviokompanije EgyptAir koji je prevozio 56 putnika i 10 članova posade srušio se u četvrtak u Sredozemno more kod Krete, nakon što je ušao u egipatski zračni prostor.

21:48 Zrakoplovni stručnjak Tim van Beverdn je za Deutsche Welle rekao da je u zrakoplovu EgyptAira na letu MS804 izbio požar, nekoliko minuta prije nego što je nestao s radara.

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea tužan kraj potrage Pronašla je lubanju nestalog dječaka Emilea, ovo je njezino jezivo svjedočanstvo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!"

"Izbio je požar u zrakoplovu. Sustav je poslao vrlo jasne poruke. Otkriven je dim u toaletu... Dvije minute kasnije sustavi za letenje počeli su otkazivati", rekao je van Beverdn.

Dodao je i da očekuje da će egipatske vlasti vrlo brzo potvrditi tu informaciju.

15:45 - Europska svemirska agencija objavila je kako su na satelitskim snimkama uočene naftne mrlje u moru na području nestanka zrakoplova. Iz ESA-e tvrde da je mrlja uočena oko 33 kilometra jugoistočno od mjesta na kojem je zabilježen posljednji signal zrakoplova.

 

 

14:00 - Grčki ministar obrane objavio je kako su pronađeni dijelovi tijela za koje se pretpostavlja da pripadaju nekom od putnika sa zrakoplova EgyptAira. Pronađena su i dva sjedala zrakoplova te nekoliko kofera, javlja The Independent.

 

 

11:45 - 'Predsjedništvo s najvećom tugom i žaljenjem oplakuje žrtve na zrakoplovu EgyptAir leta MS804 koji su ubijeni nakon što se avion srušio u Mediteran na povratku iz Pariza u Kairo', poručio je egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi u izjavi koju je objavio njegov ured te dodao kako, prema prvim informacijama s terena, preživjelih nema.

U tijeku je potraga za crnom kutijom.

11:00 - Egipatske su vlasti objavile da jsu pronađeni dijelovi za koje se vjeruje da pripadaju nestalom zrakoplovu na letu MS804 koji je nestao u četvrtak ujutro nedaleko od otoka Krete, na ulazu u egipatski zračni prostor.

Egipatska vojska pronašla je osobne predmete putnika nestalog zrakoplova kao i dijelove aviona na oko 290 kilometara sjeverno od Egipta, potvrdio je glasnogovornik egipatske vojske.

10:00 - Prema izvorima bliskim istražiteljima, otkriven je identitet pilota koji su upravljali Airbusom MS804 koji se u četvrtak ujutro srušio u Sredozemnom moru kod otoka Krete.

Dvojica pilota koja su upravljala zrakoplovom na letu iz Pariza u Kairo su kapetan Mohamed Said Shoukair i kopilot Mamdouh Ahmed Assem.

Na Sredozemnom moru traje masovna potraga za avionom EgyptAira-a koji je nestao u četvrtak rano ujutro. U potragu neviđenih razmjera uključeni su vojni brodovi i zrakoplovi Grčke, Egipta, Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva.

Nema apsolutno nikakvih naznaka o uzrocima avionske nesreće EgyptAira

Šef francuske diplomacije Jean-Marc Ayrault izjavio je u petak na tv postaji France 2 da nema "apsolutno nikakvih naznaka o uzrocima" avionske nesreće EgyptAira za koju su egipatske vlasti iznijele mogućnost terorističkog čina.

Tri francuska istražitelja iz državnog ureda za istrage u civilnom zrakoplovstvu i tehnički stručnjaci iz Airbusa doputovali su u Kairo u petak ujutro kako bi pomogli u istrazi sudbine zrakoplova koji je nestao u četvrtak.

Zrakoplov je proizveden u Francuskoj i Francuska sudjeluje u istrazi.

Ayrault je također rekao da će u subotu primiti u Ministarstvu vanjskih poslova obitelji stradalih putnika i predstavnike države "kako bi se iznio maksimum informacija potpuno transparentno" o nestanku Airbusa A320 koji je pao u četvrtak u Sredozemno more sa 66 osoba, od kojih 30 Egipćana i 15 Francuza.

"Sve su mogućnosti razmotrene ali nijedna nije prevladala jer nemamo apsolutno nikakvih naznaka o uzrocima", naglasio je Ayrault. "U potrazi smo za dijelovima aviona. Francuska pridonosi jednako kao i Egipat, Grčka i druge zemlje, jedan je avion već na licu mjesta, drugi dolazi, tu su i brodovi", rekao je on.

Iako je egipatski ministar civilnog zrakoplovstva ocijenio u četvrtak kako je "veća vjerojatnost" da se radi o terorističkom napadu nego o tehničkom kvaru, Ayrault je ponovno pozvao na oprez.

"Jučer sam dvaput telefonski razgovarao s kolegom Samehom Šukrijem i nije mi to rekao, samo je kazao kako želi da se razmotre sve mogućnosti, transparentno. Egipat i Francuska u potpunosti surađuju, to je jako važno", dodao je on.

Najvjerojatnije se radi o terorističkom činu

U Dnevniku Nove TV gostovao je domaći stručnjak za zrakoplovne nesreće, Josip Milošević te prokomentirao okolnosti nesreće zrakoplova tvrtke Egypt Air na letu MS804, ali je dao i svoje mišljenje o uzroku nesreće.

'Sve upućuje najvjerojatnije na teroristički čin, međutim ne bih još u ovom trenutku isključio i druge opcije koje su moguće, a jedna od njih je i suicid pilota. Ta kompanija je već imala takav slučaj 1999. na prekooceanskom letu iz Amerike za Europu, gdje je pilot iskoristio trenutak dok je kapetan zrakoplova otišao na WC. On se zaključao i počeo ponavljati jedno te istu rečenicu i obrušio avion u more', kazao je stručnjak za zrakoplovne nesreće, Josip Milošević.

Dodao je i kako je najizglednija mogućnost da je na zrakoplovu bila bomba.

'Isključio bih neke tehničke aspekte, jer to je zbilja manje vjerojatno nego ovo, ako uzmemo u obzir situaciju s terorizmom u svijetu, ali i iskustva te aviokompanije', rekao je Milošević.

Pronađena olupina ne pripada zrakoplovu

Predsjednik grčkog Odbora za zračnu sigurnost rekao je u četvrtak da ostaci pronađeni u moru južno od otoka Krete nisu dijelovi zrakoplova Egyptaira čime je opovrgnuo prethodnu objavu aviokomapnije iz Egipta čiji je predsjednik naredio mobilizaciju svih raspoloživih snage u potragu za nestalim putničkim zrakoplovom.

"Do sada analiza pronađenih ostataka pokazuje da ne pripadaju zrakoplovu, egipatski kolega mi je u posljednjem kontaktu oko 18,45 po srednjoeuropskom vremenu potvrdio da nije dokazano da su ti ostaci s leta Egyptaira", rekao je taj dužnosnik.

Ranije je Egyptair na društvenoj mreži Twitter objavio da su grčke vlasti pronašle "plutajući materijal" i pojaseve za spašavanje te da bi to mogli biti ostaci zrakoplova.

"Pronađen je komad drva i tkanine", rekao je dužnosnik grčkog Odbora za zračnu sigurnost.

Egipatski predsjednik Abdel Fatah al-Sisi naredio je u četvrtak navečer da ministarstvo civilnog zrakoplovstva, vojni centar za potragu i spašavanje, mornarica i njihove zračne snage poduzmu sve potrebne mjere kako bi pronašle ostatke zrakoplova, javlja Reuters.

U priopćenju iz Sisijeva ureda stoji da ministarstvo civilnog zrakoplovstva mora osnovati istražni odbor koji odmah treba početi istraživati uzroke nestanka zrakoplova.

Let MS804

Na letu na liniji Pariz-Kairo zrakoplov EgyptAira nestao je u četvrtak s radara nakon što je napustio grčki zračni prostor i nekoliko minuta nakon ulaska u egipatski zračni prostor.

Zrakoplov je poletio u srijedu navečer u 23.09 sati s pariške zračne luke Charles de Gaulle. Nestao je u 2.30 sati u četvrtak s visine od 11.280 metara.

Na popisu putnika je 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana te po jedan državljanin Britanije, Belgije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugala, Alžira. Kanadska vlada potvrdila je u četvrtak navečer da su u zrakoplovu bila dva kanadska državljana. Ranije se govorio o jednom putniku iz Kanade. (M.G./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene