Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zapeo u turskoj špilji

"Ne možemo riskirati pogoršanje Markova stanja": Sve su oči uprte u spašavanje speleologa, poznato kada bi ga trebali izvući

Američki speleolog zarobljen u Turskoj spilji - 2
Američki speleolog zarobljen u Turskoj spilji - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Spasioci su se u nedjelju utrkivali s vremenom da spase američkog speleologa koji je ostao zarobljen na više od 1000 metara pod zemljom na jugu Turske, pomaknuvši ga na pola puta do površine.

Mark Dickey (40) bio je na međunarodnoj istraživačkoj ekspediciji u spilji Morca u planinama Taurus provincije Mersin kad je na dubini od 1040 metara doživio gastrointestinalno krvarenje.

Više od 150 turskih i stranih spasioca, među kojima je i hrvatski tim, danima ga pokušava izbaviti iz treće najdublje spilje u zemlji.

"Naš zdravstveni tim nastoji Markovo stanje održati što je stabilnije moguće. Od jučer, počeli smo s podizanjem nosila i prijenosom kroz spilju", rekao je novinarima Giuseppe Conti, predsjednik tehničke komisije Europske udruge speleoloških spasioca.

Pročitajte i ovo Dan u Liberlandu Početak naseljavanja Dnevnik Nove TV ušao u samoproglašenu državu Liberland: "Neki su bili uhićeni kad su pokušali otići tamo"

"Moramo biti vrlo oprezni jer ne možemo riskirati pogoršanje Markova stanja. Tako da moramo paziti metar po metar. Trenutno se nosilo nalazi na 500 metara od površine", dodao je.

Dickeyjeva zaručnica, Jessica Van Ord, koja je bila s njim tijekom ekspedicije, nalazi se u kampu i radi sa spasilačkim timovima.

Cenk Yildiz, provincijski čelnik turske agencije za upravljanje katastrofama AFAD, rekao je da će Dickey biti izbavljen za dva do tri dana "ako se ne suoče s novim problemima".

Pročitajte i ovo Sergej Trifunović o kazni Sergej Trifunović "Vi baš želite da me je*ete?": Srpski glumac iznio svoju stranu priče za Dnevnik Nove TV

HGSS je u nedjelju u podne objavio da je Markovo stanje stabilno i bez promjene

"Prema planu, naš tim ponovno preuzima transport od dubine od -500m do -400m, od dubine -400m do -100m tim Magyar Barlangi Mentőszolgálat (Mađarska), a od -100m do izlaza tim Cave Rescue Bulgaria (Bugarska), AFAD (Turska) i Magyar Barlangi Mentőszolgálat (Mađarska)", napisali su.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene