Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRAVDA ZA MAHSU AMINI

Nastavljaju se nemiri na iranskim ulicama, prosvjednice spaljuju hidžabe: Policija pretukla dvojicu mladića

Pet ubijenih u Iranu tijekom prosvjeda - 1
Pet ubijenih u Iranu tijekom prosvjeda - 1 Foto: Afp
Ulicama iranskih gradova munjevitom brzinom šire se prosvjedi na kojima tisuće građana prosvjeduju zbog sumnjive smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je preminula u policijskom pritvoru, a bila je privedena jer nije ispravno nosila hidžab.

Diljem Irana i u utorak navečer održan je niz prosvjeda, nakon što je prošlog tjedna u policijskom pritvoru umrla 22-godišnja Mahsa Amini, koju je privela moralna policija jer nije ispravno nosila hidžab.

Na snimkama koje su se pojavile na društvenim mrežama prikazana jedna je žena škarama odrezala konjski rep. Prosvjednice bacaju svoje marame na lomaču i spaljuju ih.

Na prosvjedima održanim na ulicama od Teherana do Mashada, bile su tisuće građana.

 

"Dvojicu mladića su pretukli policajci u civilu i interventna policija, a zatim su ih odvukli u kombi ispred ulaza u podzemnu željeznicu", rekao je jedan od svjedoka.

"Ranjenu djevojku koja je ležala na pločniku odvezla je hitna pomoć u bolnicu, a pet drugih uhićeno je na sjevernoj strani trga Enghelab", navode neki prosvjednici.

Snimke prikazuju kako neki prosvjednici skandiraju "Žene, život, sloboda". Drugi pale lomače, tuku se s policijom ili skidaju i pale svoje marame te uništavaju postere vrhovnog vođe zemlje i uzvikuju "Smrt diktatoru", navodi CNN.

Posljednji masovni prosvjedi u Iranu su zabilježeni prije tri godine, kad je vlada podigla cijene plina.

Prema podacima Hengaw organizacije za ljudska prava, koja je registrirana u Norveškoj, a prati kršenja prava u Iranu, najmanje pet prosvjednika ubijeno je na demonstracijama u kurdskoj regiji u proteklih nekoliko dana. U drugim gradovima u kojima su održani prosvjedi ozlijeđeno je još 74 građana.

Prema izjavama iranskih dužnosnika, Amini je umrla nakon što je doživjela "srčani udar" i pala u komu nakon uhićenja.

Pročitajte i ovo Pet ubijenih u Iranu tijekom prosvjeda - 4 Zatočila je policija za moral VIDEO Ogromni neredi na ulicama nakon smrti djevojke zbog hijaba: Petero ubijenih

Pročitajte i ovo Preminula 22-godišnjakinja Mahsa Amini Policija negira da ju je tukla Zemlju tresu prosvjedi zbog smrti 22-godišnjakinje: Uhitili je zbog krivo nošenog hijaba, brzo nakon uhićenja je pala u komu...

No, njezina je obitelj naglasila da djevojka nije imala problema sa srcem.

Iranski državni mediji objavili su uređenu snimku sigurnosne kamere koja prikazuje Amini kako kolabira u centru za "preodgoj" gdje je odvedena kako bi dobila "smjernice" o odijevanju.

Iranska moralna policija dio je provođenja zakona u zemlji i zadužena je za provođenje strogih društvenih pravila Islamske Republike, uključujući pravila odijevanja koja nalažu ženama nošenje hidžaba u javnosti.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene