Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Površine 1.000 nogometnih stadiona

NASA otkrila 'prašumu' fitoplanktona pod debelim slojem arktičkog leda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ini znanstvenici su pod ledenom kapom u blizini Aljaske otkrili površinu fitoplanktona dužine 100 kilometara.

Otkriće je toliko začudilo znanstvenike, da su ga opisali kao ekvivalent pronalasku prašume u američkoj pustinji Mojave. Dosad su vjerovali kako je ledena kapa blokirala sunčevu svjetlost, koja je nužna za razvoj fitoplanktona i drugih morskih biljaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znanstvenici tvrde Zbog rekordnog topljenja arktičkog leda čeka nas ekstremna zima!? Slika nije dostupna 'Krumpir Zemlja' Pogledajte kako topljenje leda djeluje na Zemljinu gravitaciju!

Površina fitoplanktona kojeg su otkrili, površine je čak 1.000 nogometnih igrališta. Fitoplankton je na dnu hranidbenog lanca u oceanima, odnosno čini njegovu bazu. Radi se o mikroskopskim algama, koje imaju i značaj na klimu na Zemlji.

Ti jednostanični organizmi svakodnevno apsorbiraju 45 milijardi tona ugljičnog dioksida te proizvode polovicu kisika potrebnog za održavanje života na našem planetu.

Zalihu fitoplanktona pod ledenim pokrovom otkrila je NASA-ina ekspedicija Icescape, koja je proučavala utjecaj klimatskih promjena u moru Chukchi. Kad su ledolomcima razbili dio leda, ispod njega su otkrili izrazito velike količine zelenog klorofila, što je jasan znak prisutnosti biljaka koje se hrane fotosintezom, prenosi Science.

Kad su se pozabavili pobliže tim otkrićem, otkrili su da se pod istim ledenim pokrovom nalazi četiri puta više planktona nego u obližnjim vodama, koje nije prekrio led.

Otkriće je znanstvenike nagnalo na promjenu mišljenja da led blokira sunčevu svjetlost, već da ju zapravo poput povećala koncentrira i omogućava brz rast fitoplanktona.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene