Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv na vojnu suzdržanost

Napetosti između Kine i Japana dominirale Davosom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Napetosti između Japana i Kine postale su glavna tema na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

Glavna tema na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu u srijedu je bila napetost između Japana i Kine kada je japanski premijer pozvao na vojnu suzdržanost u Aziji, a uvaženi kineski znanstvenik nazvao ga 'izazivačem nereda'.

Pročitajte i ovo Japanski tenkovi na vojnoj vježbi Jačanje suradnje Dramatično upozorenje: "Svijet je na povijesnoj prekretnici, nadam se da će Amerika to razumjeti" Ilustracija Tlo ne miruje VIDEO Snažan potres pogodio Japan

Japanski premijer Shinzo Abe branio je svoj posjet kontroverznom svetištu za žrtve Drugog svjetskog rata i obrušio se na jačanje kineskih vojnih snaga.

'Moramo zaustaviti vojnu ekspanziju u Aziji, jer bi u suprotnom mogla izmaknuti kontroli', rekao je Abe sudionicima skupa. 'Koristi od gospodarskog rasta ne bi trebalo trošiti na vojsku, nego ih moramo koristiti za inovacije i ulaganje u ljude', dodao je.

POZIVNICE SAMO ZA ODABRANE Mjesto u Europi gdje se od danas okupljaju najbogatiji i najmoćniji

Abe je također pozvao Kinu da sporove riješe 'kroz dijalog i vladavinu prava, a ne silom', kritizirajući time uspostavu kineske zone zračne obrane oko otoka u Istočnokineskom moru koje kontrolira Japan.

Njegove izjave izazvale su žestoku reakciju kineskog znanstvenika Wua Xinboa koji je japanskog premijera nazvao 'izazivačem nereda' i izjednačio ga s nepredvidivim vodstvom Sjeverne Koreje.

I dok ni Kina ni Japan niti SAD ne žele rat, odnosi će ostati napeti, rekao je Wu, dodajući da bi Peking i Tokio trebali uspostaviti mehanizam za kriznu komunikaciju.

'Politički odnosi naših država ostat će vrlo hladni, čak i zaleđeni sve dok je Abe na vlasti u Japanu', rekao je Wu, profesor međunarodnih odnosa na sveučilištu Fudan čija stajališta obično odražavaju politiku kineskih vlasti. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene