Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sumnjali u izjave o sigurnosti

Još jedan most s kojeg otpadaju dijelovi: Ekološka skupina spriječila moguću katastrofu sličnu onoj u Genovi

Most u Italiji (Foto: AFP)
Most u Italiji (Foto: AFP) Foto: Afp
Proteklog tjedna u Genovi je u stravičnom urušavanju mosta poginulo 45 ljudi, a u javnost su izašli i stanovnici koji žive neposredno u blizini mosta rekavši kako godinama upozoravaju vlasti na loše stanje mosta. No, ovaj most star 51 godinu, nije jedini problematični most talijanskog arhitekta Morandija.

Prošle je godine u blizini sicilijankog grada Agrigentoa u vrlo lošem stanju otkriven još jedan Morandijev most, slične starosti kao onaj u Genovi, prenosi agencija Reuters.

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja i Sabina Tandara Knezović - 1 Izborna matematika Grmoja otkrio hoće li podržati Milanovića: "Za što se čeka Most?" Ilustracija nesreća u Nizozemskoj VIDEO U urušavanju mosta u izgradnji poginule dvije osobe: "Hitne službe izvlače zatrpane žrtve"

No, u slučaju mosta na Siciliji, uz podršku stanovnika, ekološki orijentirana skupina Mareamico posumnjala je u uvjeravanja ANAS-a, agencije koja upravlja talijanskim autocestama, da je struktura mosta sigurna. Svoje strahove o sigurnosti mosta iz Mareamica su izrekli javnom tužitelju koji je pokrenuo istragu u ožujku 2017. godine.

Skupina Mareamico je izjavila kako su ih iz ANAS-a uvjeravali da je vijadukt Agrigento siguran od kolapsa, unatoč činjenici da su sa stupova otpadali komadi betona. Tužitelju su čak i priložili video snimku na kojoj se vide stupovi mosta u raspadu.

„Tužitelji su otvorili istragu, a sat vremena kasnije iz ANAS-a su zatvorili most“, izjavio je Claudio Lombardo, predstavnik grupe Mareamico u Agrigentou.

Glasnogovornik agencije ANAS zanijekao je da je most zatvoren zbog istrage. U objavljenom priopćenju stoji kako je zatvaranje mosta bilo u planu zbog početka izvođenja velikih radova. Nakon nekoliko mjeseci, dio mosta ponovno je otvoren, ali samo za lagana vozila.

Najavljene provjere mostova diljem zemlje

S druge strane, Agrigentov glavni tužitelj Luigi Patronaggio, pamti drugačije. „Intervenirali smo pod pretpostavkom da postoji opasnost od urušavanja mosta“, rekao je i dodao: „Razgovarali smo s ljudima iz ANAS-a, koji su poslali svoje tehničare i utvrdili da je most opasan. Prema našem prijedlogu, dakle, ANAS je zatvorio most“.

Istražni tužitelj u Genovi D'Ovidio je izjavio kako u tužilaštvo nikada nije bila podnesena tužba koja je zahtijevala istragu o stanju mosta Agrigento.

Obzirom na to da tužitelji Genove sada istražuju je li netko kazneno odgovoran za katastrofu u Genovi, iz Rima su najavljene sigurnosne revizije infrastruktura diljem zemlje, a posebna će se pažnja obratiti na starije Morandijeve mostove.

Giancarlo Bilotti, profesor strukturne analize na Sveučilištu u Veneciji, istaknuo je kako neće biti lako predvidjeti kolaps mostova koji su, poput mosta u Genovi, u lošem stanju, ali bez očitih deformacija na samoj strukturi. „Što ćete učiniti onda? Zatvoriti sve mostove na autocesti?“, rekao je Bilotti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene