Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Primjedbe na korupciju

Lajčak optužio Dodika za šovinizam

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Miroslav Lajčak optužio je premijera Republike Srpske Milorada Dodika za šovinizam i najavio 'brojna reagiranja' zbog njegove izjave kojom je pokušao osporiti autoritet sudaca Suda BiH samo zbog njihove narodnosti.

'Ta mi izjava jako sliči šovinizmu', izjavio je Lajčak u Sarajevu, komentirajući Dodikovu izjavu kako u Republici Srpskoj 'ne prihvaćaju da im sude suci muslimani'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dodik i dalje protiv Lajčaka Slika nije dostupna Dodik: Odbiti Lajčakove odluke

Dodik je to izjavio izrazivši nezadovoljstvo činjenicom da je Sud BiH pokrenuo istragu zbog sumnje da su gradnja novog sjedišta Vlade RS-a i autoceste Banja Luka-Bosanska Gradiška povezane s korupcijskim skandalima.

'U jednoj demokratskoj zemlji takva bi izjava značila kraj političke karijere za onoga tko ju je izrekao', kazao je Lajčak novinarima.

Na upit kani li međunarodna zajednica nešto poduzeti kako bi Dodika kaznila zbog takvih izjava, slovački diplomat je kazao kako se u svakom slučaju mogu očekivati 'brojna reagiranja'.

'Nedovoljno se radi na sprječavanju korupcije'

U Bosni i Hercegovini vlada korupcija velikih razmjera, a vlasti te zemlje ne čine gotovo ništa kako bi se s tim problemom suočile, upozorio je Miroslav Lajčak.

Sudjelujući na konferenciji u Sarajevu posvećenoj Međunarodnom danu borbe protiv korupcije što ju je organizirao bosanskohercegovački ogranak Transparency International-a, Lajčak je kazao kako u BiH do sada ništa nije ozbiljnije učinjeno na planu borbe protiv korupcije, unatoč brojnim verbalnim obećanjima.

'Dosadašnji rezultati bili su razočaravajući', kazao je Lajčak.

Ilustrirao je to konstatacijom kako BiH jeste usvojila državnu strategiju za borbu protiv korupcije no ona je do danas ostala samo mrtvo slovo na papiru.

Podsjetio je da je i Europska komisija u nedavno objavljenom godišnjem izvješću upozorila vlasti BiH da moraju značajno promijeniti odnos prema problemu korupcije i napokon ga početi rješavati.

Lajčak je u tom kontekstu još jednom izravno kritizirao vlasti Republike Srpske zbog njihova ustrajnog odbijanja da surađuju sa Sudom i Tužiteljstvom BiH u ozbiljnim istragama koje se odnose na moguću korupciju u tom entitetu.

Bosna i Hercegovina trenutačno se nalazi između 92. i 95. mjesta na globalnom popisu TI-a koji tretira problem korupcije u više od 130 zemalja svijeta.

To je ujedno i najslabiji rezultat koji je BiH postigla otkako ju je TI uvrstila u popis zemalja u kojima se analizira raširenost korupcije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene