Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik i dalje protiv Lajčaka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjere visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Miroslava Lajčaka znače izravnu majorizaciju i preglasavanje srpskog naroda, na što Republika Srpska ne može pristati, izjavio je premijer RS Milorad Dodik za beogradske 'Večernje novosti'.

'Tražimo da se, poslije svih akata visokog predstavnika, ubaci jedna rečenica: da većina u institucijama BiH ne može biti iz jednog naroda i jednog entiteta. To bi omogućilo da se vratimo na raniju ravnotežu i da se stanje u institucijama normalizira', kazao je Dodik. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Bosni rastu političke tenzije?! 'Odcijepi li se RS, Hrvatska će vojno intervenirati' Slika nije dostupna Silajdžić prosvjeduje protiv sporazuma o suradnji parlamenata

Okrivljujući isključivo Lajčaka za krizu u BiH i 'vladanje
diktaturom', ustvrdio da su 'kreatori uništavanja RS pokrenuli reformu policije samo da bi ugasili srpski entitet'.

Ako Lajčakove mjere ostanu na snazi, kaže Dodik, dužnosnici RS idu u oporbu, te će nakon Nikole Špirića i ostali predstavnici RS u BiH podnijeti ostavke.

'Visoki predstavnik je sklepao mjere pomoću kojih Ministarsko vijeće može raditi i bez Srba. Pa, neka izvoli. Neka vidi kakva je to avantura', kazao je Dodik, dodajući da se situacija mora vratiti na Daytonskim sporazumom regulirani ustavni poredak i da ne postoji mogućnost nikakvog kompromisa u tome.

Podršku Srbije RS Dodik tumači kao poruku da se mora poštivati Daytonski sporazum i volja svih triju naroda. Dodao je da je 'bolesna situacija' u kojoj se Srbiji ne dopušta izraziti mišljenje, iako Srbiju ljudi u RS prihvaćaju kao maticu.

'Ne trebam ni spominjati da Hrvatska apsolutno polaže pravo na to da se pita, pa čak i da vodi političku kampanju u Bosni za svoje parlamentarne izbore'", kazao je Dodik.

Na pitanje je li odcjepljenje RS izvjesna perspektiva, Dodik kaže da 'bez obzira na želje, RS nije legalizirala pravo na referendum', iako će jednoga dana netko poželjeti provjeriti volju naroda.

'Ne mogu projektirati u kojem trenutku bi se to moglo dogoditi, ali referendum je izraz demokratskog odlučivanja. Vrijeme donosi nove momente. Do tada, Daytonski sporazum se mora poštivati', kazao je Dodik, dodajući da RS 'prisilno tjeraju na ljubav prema Bosni' i da je RS prihvatila BiH kao 'projekt Daytonskog sporazuma'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene