Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik: Odbiti Lajčakove odluke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odluke visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Miroslava Lajčaka o izmjeni načina odlučivanja na Vijeću ministara BiH protuustavne su i treba ih odbaciti, a djelovanje visokog predstavnika ograničiti i onemogućiti mu nametanje zakona, izjavio je predsjednik vlade Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodik je zatražio od entitetskog parlamenta potporu u sukobu s međunarodnom zajednicom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spremni na sva rješenja Dodik: Vrijeme je za razgovore o 'mirnom razlazu' Slika nije dostupna U Bosni rastu političke tenzije?! 'Odcijepi li se RS, Hrvatska će vojno intervenirati'

'Odluke visokog predstavnika treba proglasiti neprihvatljivim i
neprimjenjivim, označiti ih kao kršenje Daytonskog sporazuma i štetnim za interese Republike Srpske', kazao je Dodik podnoseći uvodno izlaganje na izvanrednoj sjednici Narodne skupštine RS čije je održavanje zatražila njegova Stranka nezavisnih socijaldemokrata.

U govoru koji je trajao gotovo sat vremena Dodik je iznio svoje
tumačenje o tome zašto visoki predstavnik nema pravo nametati zakone, a Lajčaka je pri tom izravno optužio da je posljednju odluku donio u interesu Bošnjaka.

Dodik tvrdi kako je nametnutim izmjenama Zakona o Vijeću ministara kao i zahtijevanim izmjenama poslovnika o radu parlamenta BiH teorijski osigurana mogućnost da Bošnjaci u tim tijelima sami donose odluke. 

>> 'Nećemo dati da nam lupaju noseve i lome prste' 

>> Srpski predstavnici blokirali donošenje odluka

Ustvrdio je da time nisu samo ugroženi temeljni interesi Srba u BiH nego i hrvatskog naroda.

'Ovo što se sada radi jest pokušaj prijevare', kazao je entitetski premijer.

Dodik smatra da od Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH koji zasjeda u utorak i srijedu treba zatražiti da Lajčak povuče ili bitno izmijeni svoje odluke.

Istaknuo je da te odluke osobno nikada neće prihvatiti ni po cijenu smjene s dužnosti koju obnaša.

Parlament RS očitovanje o lajčakovim odlukama odgodio za sutra

Narodna skupština Republike Srpske odgodila je za utorak očitovanje o odlukama Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Miroslava Lajčaka koje entitetska vlada smatra protuustavnim.

Nakon Dodikova istupa uslijedila je kraća rasprava a predstavnici četiri stranke koje okupljaju zastupnike srpske nacionalnosti predložili su zaključke koji u cjelosti slijede premijerove prijedloge. 

Predstavnici stranaka koje okupljaju pretežito Bošnjake kao i
Socijaldemokratske partije odbili su sudjelovati u toj raspravi
s obrazloženjem kako je riječ o neproduktivnom pokušaju osporavanja ovlasti i autoriteta visokog predstavnika u BiH.

Sva četiri prijedloga zaključaka sadržavaju konstataciju o
neprihvaćanju Lajčakovih odluka kao i zahtjev za ukidanje ovlasti koje Visokom predstavniku daju mogućnost nametanja zakona i smjene izabranih dužnosnika.

Među predloženim zaključcima međutim nema niti jednoga koji bi se odnosio na Dodikovu raniju najavu kako će srpski dužnosnici u tijelima vlasti BiH podnijeti ostavke i tako blokirati njihov rad ako Lajčak ne promijeni svoje odluke.

Predsjednici klubova zastupnika srpskih stranaka tijekom noći će nastaviti konzultacije kako bi došli do potpuno usuglašenog teksta zaključaka o kojima će se u utorak izjasniti Parlament RS.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene