Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrlo domišljato

Kineski znanstvenici od tosta napravili izolacijski materijal budućnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zamislite budućnost u kojoj se za izolaciju zidova u zgradama i cijevi koristi - zagoreni tost. "Nekoć smo to jeli", zasigurno biste rekli svojim unucima, no oni vam ne bi povjerovali, jer bi za njih to bio samo izolacijski materijal, a ne sastavni dio brojnih stolova za doručkom.

Kineski znanstvenici žele napraviti karbonsku pjenu koristeći ništa više nego tost. Zapravo žele riješiti jedan stvaran problem, a to je smanjiti troškove proizvodnje i vrijeme proizvodnje, koji proizlaze iz toga da se značajke pjene moraju izraditi za specifičnu uporabu.

Pročitajte i ovo Kruh: Ilustracija - 3 CIJENA ĆE IĆI JOŠ GORE Imamo pšenice dvaput više nego što nam treba, a kruh - uvozimo: "Preskupo je, ali cijene su takve kakve jesu. Moram kupiti" Ilustracija SVE SE PRODA Jedna pulska pekarnica dosjetila se odlične ideje: Interes je velik, a vlasnica kaže da bi to trebale raditi i druge pekarnice

Stoga, zašto ne izraditi takvu pjenu od zagorjelog tost kruha? To je ekološki prihvatljivo i jednostavno za napraviti. Upravo za to su se odlučili na Institutu za tehnologiju Harbin u Kini.

Oni su kruh pekli u pećnici ispunjenoj plinom argonom, umjesto zrakom, koji je iz kruha izvukao svu vodu i ostavio samo mrežu atoma ugljika, koja izgleda kao crna čvrsta pjena, prenosi Popular Science. Kineski znanstvenici uspjeli proizvesti pjenu s različitim veličinama zračnih rupa između atoma ugljika, što znači i različitih strukturnih kvaliteta, a to su uspjeli mijenjanjem temperature pečenja i količine kvasca u kruhu. Više kvasca u kruhu, značilo je i porozniju pjenu.

Testirali su svoje recepte za pjenu na karakteristike snage, izolacije i sposobnosti blokiranja elektromagnetskih valova te kao rezultat dobili vrlo lagan i čvrst materijal, koji je dobar izolator i s dobrom sposobnošću blokiranja elektromagnetskog zračenja. Za sve to im nije bilo potrebno ništa više od običnog kruha i malo domišljatosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene