Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Godinama su daleko od uporabe'

Kina najavila 'nevidljivi zrakoplov', SAD suzdržan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina je još godinama daleko od toga da u operativnu uporabu uvede zrakoplove sa smanjenim radarskim odrazom, rekao je u srijedu čelni čovjek američke obavještajne službe kontraadmiral David Dorsett reagirajući na objavu fotografija prototipa kineskoga 'nevidljivog' lovca.

List The Wall Street Journal objavio je u utorak fotografije prototipa kineskog zrakoplova J-22 koji je navodno u završnim testiranjima. List napominje da je podrijetlo fotografija nejasno, ali kako se pretpostavlja da su ih snimili zrakoplovni entuzijasti pokraj Zrakoplovnog instituta Chengdua na zapadu Kine pa su ih poslije proširili internetom.

Pročitajte i ovo U Srbiji razmišljaju o uvođenju vojnog roka (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Za nekoliko godina U Srbiji razmišljaju o uvođenju vojnog roka: Odsluživanje bi značilo prednost pri zapošljavanju Slika nije dostupna Pjesmica na kineskom Trumpova unuka postala hit u Kini

Stručnjaci su podijeljeni glede autentičnosti fotografija. Jedni tvrde da su to makete zrakoplova u prirodnoj veličini te da su fotografije kineski vlastodršci namjerno pustili u optjecaj uoči posjeta američkog ministra obrane Roberta Gatesa, a drugi pak kažu da je riječ o pravom prototipu koji pokazuje da su Kinezi daleko napredovali u razvoju zrakoplova s vrlo malenim radarskim i infracrvenim odrazom.

Kontraadmiral Dorsett nije govorio o autentičnosti fotografija, već je naglasio da moguće postojanje prototipa ništa ne govori o tome kad bi kinesko zrakoplovstvo moglo raspolagati nevidljivim lovcem. 'Za razvoj prototipa sa smanjenim radarskim odrazom i njegovo uklapanje u borbeni sustav potrebno je neko vrijeme', naglasio je.

Novinari još nisu dobili komentar kineskog ministarstva obrane. Zamjenik načelnika kineskoga ratnog zrakoplovstva general He Weirong je 2009. najavio da će u idućih '8 do 10 godina' kineski nevidljivi zrakoplovi biti testirani i uvršteni u borbeni sastav, ali do jučer objavljenih fotografija nije bilo nikakva dokaza da u Kini uopće postoje zrakoplovi tehnologije 'stealth'. The Wall Street Journal napominje da kineske vlasti, koje inače nastoje strogo nadzirati sadržaj koji se objavljuje na internetu, ovaj put nisu ni pokušale zaustaviti širenje fotografija nevidljivog lovca internetom.

Zasad je jedini nevidljivi zrakoplov u operativnoj uporabi američki 'lockheed martin F-22 raptor'. Do listopada 2010. bilo ih je proizvedeno 168, a cijena im je u fiskalnoj godini 2009. bila 150 milijuna po letjelici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene