Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izbori u Kazahstanu

Odstupio predsjednik kojeg sunarodnjaci zovu tata, a glavni grad je nazvao po samom sebi

Nursultan Nazarbajev (Foto: Dnevnik.hr)
Nursultan Nazarbajev (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kasim-Jomart Tokajev (Foto: Dnevnik.hr) Kasim-Jomart Tokajev (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Izbori u Kazahstanu (Foto: Dnevnik.hr) Izbori u Kazahstanu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Nursultan Nazarbajev (Foto: Dnevnik.hr) Nursultan Nazarbajev (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Kazahstan (Foto: Dnevnik.hr) Kazahstan (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Nemiri u Kazahstanu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/5 >>
Kazahstan je jedna od najbogatijih zemalja svijeta, velika kao zapadna Europa, a na njezinom čelu gotovo 30 godina je jedan čovjek – Nursultan Nazarbajev. Nakon tri desetljeća odlučio se povući, ali tako što je sam izabrao nasljednika.

Sunarodnjaci ga zovu i tata, ima status oca domovine. Nekadašnji radnik u čeličani, član Politbiroa u zemlji bogatom naftom, plinom i rudnim bogatstvima vlada 30 godina. Ovo su prvi izbori bez njegovog imena na listi.

''Donio sam tešku odluku da odstupim s mjesta predsjednika Republike Kazahstan'', rekao je Nazarbajev u ožujku.

U milijardama dolara broji se bogatstvo Nazarabajeva i njegove obitelji. Na prošlim izborima dobio je 97,7 posto glasova, imao je tri protukandidata koja su mu odana, pa je jedan čak i glasovao za njega, a ne za sebe. Prave opozicije ni nema.

Njegov kandidat za predsjednika dugogodišnji mu je bliski suradnik Kasim – Žomart Tokajev. Na izborima koji su provedeni u nedjelju Tokajev je dobio 70% glasova.

Pročitajte i ovo Nursultan Nazarbajev (Foto: AFP) Nursultan Nazarbajev Jedan od najdugovječnijih predsjednika usred petog mandata dao ostavku: "Odlučiti se nije bilo lako"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Apokaliptični prizori Sada znamo kako će izgledati smak svijeta: U Kazahstanu se dan unutar minute pretvorio u noć!

''On je samo imenovan i to je to. Isto kao nakon što je Jeljcin imenovao Putina, i još sjedi tamo, on je imenovan, pa pokušajte ga se riješiti'', kaže Aida iz Kazahstana.

Čini se kako sve ostaje u moćnoj obitelji. Tokajev je odmah imenovao Nursultanovu kćer za predsjednicu parlamenta, što joj otvara i put do vrha države.

Osim toga prijestolnica Astana preimenovana je u Nursultan, postojala je i ideja da država promijeni ime, ali od toga se odustalo.

Kazahstan je deveta po veličini zemlja na svijetu - velik je kao zapadna Europa, a većini ljudi i dan danas prva je asocijacija na ovu rudama i naftom bogatu zemlju film Borat.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene