Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovo 168.000 evakuiranih

VIDEO Pripreme za potencijalne rizike: Proglasili izvanredno stanje zbog požara

Požar u Kanadi
Požar u Kanadi Foto: Handout / BC Wildfire Service / AFP
Vlada kanadskih Sjeverozapadnih teritorija proglasila je u utorak izvanredno stanje zbog šumskih požara koji su pogodili mnoge zajednice, a predstavljaju rizik i za glavni grad teritorija Yellowknife.

Proglašenje izvanrednog stanja kanadskih Sjeverozapadnih teritorija daje vlastima dodatne ovlasti za reagiranje na hitne slučajeve, a pokazuje i koliko je golema šteta koju su ove godine prouzročili požari.

"To omogućuje (vladi) da nabavi i rasporedi potrebne resurse za podršku upravljanju ovom sezonom požara bez presedana te zaštiti zdravlje i sigurnost stanovnika Sjeverozapadnih teritorija", rekla je teritorijalna vlada u izjavi.

Grad Yellowknife također je proglasio lokalno izvanredno stanje kasno u ponedjeljak kako bi se pripremio za potencijalne rizike od obližnjih požara. Proglašenje je napravljeno iz opreza, a stanovnici se ne trebaju evakuirati, kazali su gradski dužnosnici.

"Stanovnici bi trebali ostati mirni i osigurati da budu spremni u slučaju da se situacija promijeni", rekla je gradonačelnica Yellowknifea Rebecca Alty.

Yellowknife je glavni grad Sjeverozapadnih teritorija i nalazi se 450 kilometara južno od Arktičkog kruga. S oko 20.000 stanovnika jedno je od najvećih naselja na rijetko naseljenom sjeveru.

Pročitajte i ovo autocesta Magla smanjuje vidljivost HAK: Tijekom dana očekuje se pojačan promet na određenim autocestama

Tijekom vikenda, stanovnicima većine zajednica u regiji South Slave u Sjeverozapadnim teritorijima, smještenoj uz granicu s Albertom, naređena je evakuacija.

Pročitajte i ovo Satelitska snimka Krimskog mosta Uvjereni u pobjedu VIDEO Ovo je trenutak ukrajinskog napada dronom na Krimski most: "Kad je došlo do eksplozije, bili smo sretni i počeli smo si čestitati"

Zaselak Enterprise, naselje s nešto više od 100 ljudi, gotovo je potpuno uništen vatrom, izvijestio je CBC News u utorak citirajući gradonačelnika Enterprisea.

Šumski požari ove su godine zahvatili dijelove gotovo svih 13 kanadskih provincija i teritorija. Opožareno je više od 130.000 četvornih kilometara zemlje, najviše zabilježeno za ovaj dio sezone, a gotovo 168.000 ljudi bilo je prisiljeno evakuirati se u nekom trenutku.

Sjeverozapadni teritoriji dosad su imali 265 šumskih požara ove godine, mnogo više od desetogodišnjeg prosjeka od 185.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene