Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti im istrebljenje

Izgubljeno amazonsko pleme primorano bježati pred kriminalcima, spas potražili u brazilskom selu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet je ostao zatečen fotografijama dotad neotkrivenog indijanskog plemena u brazilskoj prašumi, nakon što je prvi put snimljeno iz zraka 2010. godine. Ono što se otad dogodilo, tek sad je izronilo u javnost i čini se da tom plemenu prijeti istrebljenje.

Nekoliko desetina pripadnika neimenovanog amazonskog plemena ostvarilo je svjestan kontakt s naseljem blizu brazilsko-peruanske granice prije 20 dana. Vjeruje se da je to pleme protjerano preko spomenute granice dviju zemalja iz njihovog stoljetnog nomadskog načina života te da su za to odgovorni ilegalni drvosječe te moguće i krijumčari drogom, koji operiraju na tim područjima u Peruu.

Pročitajte i ovo Jair Bolsonaro Zavjera za vojni udar Policija istražuje bivšeg predsjednika: Zanima ih zašto je proveo dvije noći u mađarskoj ambasadi Likvidacija Darka Geislera Nedeljkovića Sasuo kišu metaka u njega VIDEO Procurila uznemirujuća snimka: Pred ženom i djetetom brutalno likvidirali pripadnika škaljarskog klana

Prije manje od mjesec dana to se pleme ipak odlučilo na životnu odluku da kontaktiraju stanovnike sela Sympatico u brazilskog državi Acre. Sympatico se nalazi tek 40 kilometara od granice s Peruom i nalazi se vrlo blizu područja na kojem je navedeno pleme i snimljeno 2010. godine.

VIDEO Dosad neviđene snimke tajanstvenog amazonskog plemena

Pretpostavlja se da postoje najmanje još 4 takva amazonska plemena na tom području s brazilske strane te dva s peruanske.

Međutim, teško naoružani drvosječe u peruu konstantno rastu, a njihova aktivnost povećava bojazan da bi upravo oni mogli značiti kraj za posljednja svjetska izgubljena plemena, prenosi Independent. Te bande koje se bave nemilosrdnom sječom prašume, zapravo žele mahagonij i ostala tvrda i izdržljiva stabla, kako bi ih prodavali tržištima SAD-a i Europe.

Otkako su počela promatranja i praćenja amazonskih plemena u 80-im godinama 20. stoljeća, ovo je prvi put da je jedno izgubljeno pleme odlučilo svjesno stupiti u kontakt s civilizacijom.

"Nešto ozbiljno se moralo dogoditi. Nije uobičajeno za tako veliku skupinu indijanaca koji nikad prije nisu imali kontakt s civilizacijom da se sami odluče za to. To je potpuno nova i zabrinjavajuća situacija i ne znamo što joj je uzrok", istaknuo je Jose Carlos Meirelles iz Funaija, brazilskog ministarstva za odnose s indijancima.

"Vrlo je zabrinjavajuće da mojim rođacima prijeti nestanak. To pokazuje nepravdu s kojom smo danas suočeni. Oni su još ranjiviji jer ne mogu komunicirati s vlastima. obje vlade moraju djelovati odmah i spriječiti katastrofu koja je zadesila moj narod", rekao je Nixiwaka Yawanawa, lokalni indijanac, koji kaže da je došao iz istog područja kao i izgubljeno pleme.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene