Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Scenaristi kreću u štrajk

Iza blještavih svjetala Hollywooda: ''Ostao sam bez grijanja, odijelo su mi kupili prijatelji i obitelj, leptir mašna je na kredit''

Alex O’Keefe, Catherine Schetina, Karen Joseph Adcock, Sofya Levitsky-Weitz, and Rene Gube na dodjeli scenarističkih nagrada
Alex O’Keefe, Catherine Schetina, Karen Joseph Adcock, Sofya Levitsky-Weitz, and Rene Gube na dodjeli scenarističkih nagrada Foto: MONICA SCHIPPER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / GETTY IMAGES VIA AFP
Tisuće holivudskih televizijskih i filmskih scenarista stupit će u štrajk u utorak nakon što su pregovori o plaćama s velikim studijima ostali neriješeni.

Trogodišnji kolektivni ugovor, kojim je bilo obuhvaćeno 11.500 scenarista, istekao je 1. svibnja, a razgovori o novom, koji su trajali nekoliko tjedana, nisu urodili plodom.

Stoga, kako je ranije i bilo najavljeno, slijedi štrajk američkog Saveza scenarista, prvi u 15 godina, s više od 9000 pisaca, gotovo 98 posto članova i članica s pravom glasa, koji će napustiti svoja radna mjesta, a mogli bi im se pridružiti još mnogi.

Scenaristi su tražili paket povećanja kompenzacije u vrijednosti od gotovo 600 milijuna dolara, što uključuje povećanje minimalne plaće i veće preostale isplate od streaminga, zajedno s povećanim zdravstvenim i mirovinskim doprinosima.

Kasnonoćne emisije mogle bi biti zaustavljene od ponoći, dok bi snimanje emisija i filmova moglo biti odgođeno.

Šteta bi mogla biti i tri milijarde dolara

Oko dvije milijarde dolara izgubio je Hollywood kad su scenaristi štrajkali 100 dana pa se štrajk iz 2007. protegnuo na 2008. godinu. Danas bi se taj iznos uvećan za inflaciju mogao popeti na tri milijarde dolara, a industrija se u međuvremenu radikalno promijenila.

Ovog puta sukobljavaju se sa Savezom filmskih i televizijskih producenata koja predstavlja glavne studije, uključujući Disney i Netflix, a traže veće plaće i veći udio profita od streaminga.

Ključna pitanja u razgovorima bila su koliku plaću scenaristi trebaju dobivati za emisije koje često ostaju na streaming-platformama godinama, kao i budući utjecaj umjetne inteligencije na pisanje.

Studiji su zajednički rekli da moraju smanjiti troškove zbog financijskih pritisaka, uz napomenu kako su sveukupne "preostale" isplate scenaristima dostigle najvišu razinu od 494 milijuna dolara u 2021.

Polovica svih scenarista plaćena je minimalno, a kreativni učinak kolega bolji je nego ikad, u skladu sa zahtjevima doba streaminga, ali oni su plaćeni manje nego ikad, upozorio je Alex O'Keefe, scenarist serije The Bear i član sindikata scenarista, piše BBC.

Iako postoje neki scenaristi kojima dobro ide, mnogi, uključujući voditelje velikih emisija, nisu dobrog bankovnog stanja, kazao je: "Ne bih sve pisce klasificirao kao siromašne, ali mogu reći da imam šest dolara na svom bankovnom računu.''

Pročitajte i ovo Mladen Novosel Praznik rada Inicijativa sindikata za tri razine osnovne plaće: "Mišiće pokazivati cijele godine, a ne za Prvi maj kad se ljudi odmaraju"

''Novac su zaradili neki drugi ljudi, nekoliko njih''

Poručio je da je, kada su on i njegove kolege osvojili najbolju nagradu za humorističnu seriju na dodjeli nagrada Udruženja scenarista Amerike, na ceremoniju otišao u odijelu koje su mu kupili prijatelji i obitelj: ''Leptir-mašna je kupljena na kredit, nisam imao novca, imao sam prazan račun u banci, a kada sam radio na toj seriji, radio sam iz svog malog stana u Brooklynu.''

''Nestalo mi je grijanja, ponekad bi se sva svjetla ugasila. Završio bih u javnoj knjižnici pišući ovu emisiju koja je sada postala veliki hit i zaradio mnogo novca za neke ljude... nekoliko ljudi. Ali ne za ljude koji su bili kreatori, koji su zaista ulili svoja srca i svoju dušu u likove, u priče i trenutke kojih se sjećate. Dakle, trenutačno u Hollywoodu postoji ogromna niža klasa", rekao je O'Keefe.

Sindikat glumaca i sindikat redatelja izrazili su solidarnost sa scenaristima štrajkašima.

Pročitajte i ovo Ružica Koštan Agonija radnica Plaće i otpremnine čekaju 22 godine, ali njihov vapaj kao da nitko ne čuje: "Ništa ne tražimo, samo ono što smo zaslužile. Ovo je tema"

Mnoge emisije na kabelskim i televizijskim mrežama već su snimile svoje posljednje epizode za tekuću sezonu, ali gledatelji bi mogli vidjeti utjecaj kasnonoćnih emisija, dnevnih sapunica i emisija kao što je "Saturday Night Live" (SNL), čije bi sezone mogle završiti ranije.

Voditelj emisije Seth Meyers, koji je bio na protestnoj liniji kao pisac u SNL-u tijekom posljednjeg štrajka, pripremio je svoje gledatelje da Late Night with Seth Meyers neće biti u programu ako bude štrajka. Druge emisije koje bi mogle odmah biti pogođene nisu odmah odgovorile na zahtjeve za komentare o svojim planovima, piše CNN.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene