Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Konstituiran Sabor

Neobična nezgoda u Saboru, a čeka se i Milanovićev potez: "I o njemu ovisi hoćemo li sutra imati novu vladu"

Aktualno Galerija Konstituirajuca sjednica Sabora - 3 Konstituirajuca sjednica Sabora - 3 Foto: Goran Mehkek/Cropix Plenković i Jandroković Plenković i Jandroković Foto: Damjan Tadic/Cropix Konstituirajuca sjednica Sabora Konstituirajuca sjednica Sabora Foto: Goran Mehkek/Cropix Konstituirajuca sjednica Sabora - 1 Konstituirajuca sjednica Sabora - 1 Foto: Goran Mehkek/Cropix +17 Konstituirajuca sjednica Sabora - 2 Galerija 1/22 >>
Mjesec dana nakon održanih parlamentarnih izbora, danas se na Trgu svetog Marka održava prva, konstituirajuća sjednica novog, 11. saziva Hrvatskog sabora.

 

  • Održava se prva, konstituirajuća sjednica novog, 11. saziva Hrvatskog sabora

  • Gordan Jandroković treći put izabran za predsjednika Sabora

  • Sabor je na prvo zasjedanje sazvao predsjednik Republike Zoran Milanović, ali se nije pojavio na sjednici

  • 35 zastupnika dalo ostavku ili stavilo mandat u mirovanje

Tijek događaja pratite u nastavku:

15:03 SDP-ov Arsen Bauk komentirao je prijedlog zakona kazavši da je običaj da se definiraju ministarstva u ovakvim prilikama.

"Što upada u oči? O djelokrugu ministarstva gospodarstva dvije stranice, zaštite okoliša 1,5 stranica, ministarstva uprave 1,5 stranica, o ministarstvu znanosti i obrazovanja stranica, a o ministarstvu demografije - pola stranice."

"Smatram da je pogreška spojiti ministarstvo uprave i pravosuđa, time ste i upravu i pravosuđe ostavili bez potrebne reforme i sad ste na to dodali digitalnu transformaciju", dodao je.

"Prva demografska mjera je povećanje broja ministara i ministarstava, druga povećanje broja državnih tajnika, i to je dobar početak. Hoće li se broj stanovnika povećati nakon toga, to ćemo vidjeti", kazao je Bauk i poručio da Klub zastupnika SDP-a neće podržati ovaj prijedlog zakona.

14:55 Nakon stanke Ivan Malenica predstavio je izmjenu zakona koja bi omogućila osnivanje novih ministarstava.

"Stupanjem na snagu ustrojava se Ministartsvo demografije i useljeništva koje preuzima poslove Središnjeg ureda za demografiju i mlade i Državnog ureda za iseljeništvo. Ustrojava se Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije i Ministarstvo gospodarstva. Ministarstvo pravosuđa i uprave postaje Ministarstvo pravosuđa, oprave i digitalizacije, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja postaje Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mlade. Ministarstvo poljoprivrede mijenja naziv u Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i šumarstva", rekao je Malenica.

14:43 Odobrena je stanka od 10 minuta.

14:42 Mostov Miro Bulj također traži stanku.

"Kad govorimo o povećanju resora i broja ministarstava, kad govorimo o demografiji, to je sve, i obrazovanje je vrtić. Ovdje je činjenica - volio bih da se ispuni sve što ste obećali - ali DP je digao kaznenu prijavu protiv Plenkovića, proglasili ga da slavi pad Vukovara pa me zanima što kaže naš suborac Ćipe. Ovo je više trgovina nego demografija."

I Marijan Pavliček traži stanku u ime Suverenista.

"Oni koji su najviše napadali nose Plenkoviću 12 ruku u miraz."

14:40 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin zatražio je stanku.

"Pada broj stanovnika, a povećva se broj ministarstava. Vidimo što je bit - nikakve promjene osim određenih kadrovskih i zadovoljavanje određenih apetita", rekao je.

14:35 - Nastavljena je sjednica! Na redu je rasprava o Prijedlogu o izmjenama i dopunama zakona o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave.

14:15 Reporter Dnevnika Nove TV, Hrvoje Krešić, izvijestio je iz Sabora kako će nakon svečanog dijela vjerojatno najzanimljiviji biti ostatak dana kada bi se trebalo raspravljati o izmjenama i dopunama zakona o ustrojstvu državne uprave odnosno o načinu na koji će izgledati nova vlada.

"Očekuje se da bi rasprava mogla potrajati čak do 18 sati ili dulje. Nakon toga će biti upitno hoće li predsjednik Zoran Milanović htjeti potpisati taj novi zakon. Ukoliko sve bude gotovo danas, mogli bismo već sutra imati novu Vladu", kazao je Krešić.

14:00 Fotografi su zabilježili i jednu nezgodu u sabornici. Uslijed velike gužve jedna vaza s cvijećem pala je na pod te se razbila.

Konstituirajuca sjednica Sabora - 3 Razbijena vaza s cvijećem u sabornici Foto: Damjan Tadic/Cropix

Konstituirajuca sjednica Sabora - 3 Sabornica Foto: Goran Mehkek/Cropix

13:40 Određena je stanka do 14:30 sati.

13:30 Nakon prisega, izabrani su potpredsjednici Sabora: Željko Reiner, Ivan Penava (123 za, 1 suzdržan, 3 protiv), Furio Radin (144 zastupnika za).

Pročitajte i ovo Izbor predsjednika Sabora Izbor predsjednika Sabora VIDEO Ovih šestero zastupnika glasalo je protiv Gordana Jandrokovića

13:15 Prisega jednog zastupnika izazvala je smijeh i pljesak u sabornici. Više pročitajte ovdje.

13:11 Počelo je davanje prisege zastupnika.

13:10 Jednoglasno je, sa 148 glasova za prihvaćeno izvješće MIP-a, kao i zaključak te odluka.

12:50 Nastavljena je sjednica! Predsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, Robert Jankovics, podnosi izvješće o izborima nakon danas održane sjednice MIP-a.

"MIP je ustvrdio da zastupnicima 10. saziva Sabora prestaje zastupnički mandat u Saboru. Prestaje im članstvo u svim odborima i organizacijame u kojima su svojeg saborskog mandata", kazao je Jankovics te je abecednim redom naveo imena svih zastupnica i zastupnika izabranih u 11. sazivu Sabora.

Pročitajte i ovo Konstituirajuca sjednica Sabora - 1 151 zastupnik Ovo su svi zastupnici u 11. sazivu Hrvatskog sabora

11:35 Stanka za domjenak! Jandroković je proglasio stanku od sat vremena tijekom koje će novi i stari zastupnici, kao i gosti, biti na domjenku.

11:30 Jandroković je u svom govoru, između ostalog, naglasio kako živimo u vrlo opasnom povijesnom razdoblju.

"Rat bjesni u Ukrajini i na Bliskom Istoku. Ne možemo pobjeći niti od činjenice da je i naše neposredno susjedstvo potencijalni izvor novih nestabilnosti.

Paralelno, promatramo porast populizma, radikalnih i ekstremističkih politika koje naše demokracije nagrizaju iznutra.

I jučerašnji šokantni atentat na slovačkoga premijera Roberta Fica vrlo zorno pokazuje koliko malo nas ponekad dijeli od verbalnog do fizičkog ili oružanog nasilja. Najsnažnije osuđujemo taj grozni čin, a gospodinu Ficu želimo što brži oporavak.

Izrazito ozbiljna prijetnja institucijama u demokratskim europskim državama su i kibernetički napadi koje sponzoriraju pojedine države ili određene zainteresirane skupine. Takve nas prijetnje sve pozivaju na dodatni oprez jer mogu bitno utjecati na naše demokratske procese.

Isto tako, moramo imati u vidu i potencijalne zlouporabe i negativne posljedice ubrzanog razvoja umjetne inteligencije. I na kraju, posebno naglašavam izazove koje sa sobom nose ilegalne migracije.

To je slika svijeta u kojem danas živimo. Istovremeno, unatoč svemu što sam upravo naveo, neupitna je činjenica da je Hrvatska stabilna, sigurna i prosperitetna država", naglasio je.

11:15 Prvo je izabran predsjednik Sabora. Treći put to je Gordan Jandroković.

"Da bi Sabor bio konstituiran, potrebno je pristupiti izboru predsjednika Sabora. Za izbor predsjednika Sabora podnesen je jedan prijedlog", naveo je Jandroković, a Ante Sanader je potom obrazložio prijedlog.

"Jandroković ima preko 21 godinu iskustva u visokoj politici, obnašao je različite dužnosti. Građani su mu sad dali povjerenje po sedmi put", rekao je Sanader.

Konstituirajuca sjednica Sabora - 3 Izbor predsjednika Sabora Foto: DNEVNIK.hr

Jandroković je izabran sa 144 glasa za i 6 protiv. Ovo je šestero zastupnika koji su glasali protiv: Krešo Beljak (HSS), Dalija Orešković (Stranka s imenom i prezimenom), Miro Bulj (Most), Marijan Pavliček (Hrvatsku suverenisti), Dražan Dizdar (Pravo i pravda, ušao na listi s DP-om), Josip Jurčević (ušao na listi DP-a).

"Dobiti po treći puta povjerenje, zaista je izuzetna čast. Novoizabranim zastupnicima još jednom čestitam, mnogi po prvi put sjedaju u saborske klupe. Svima nama zajedno želim kvalitetan mandat. Nitko od nas ovdje nije došao slučajno", poručio je Jandroković.

11:11 Gordan Jandroković, novi/stari predsjednik Sabora otvorio je konstituirajuću sjednicu Sabora.

"Čestitam vam na izboru. Posebno pozdravljam predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i članove i članice Vlade, predsjednika USUD-a Miroslava Šeparovića, predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, bivše predsjednike Stjepana Mesića, Ivu Josipovića, Kolindu Grabar-Kitarovića...", kazao je u uvodu Jandroković.

11:10 Počela je konstituirajuća sjednica. Sabor je na prvo zasjedanje sazvao predsjednik Republike Zoran Milanović, ali se, kao i prije četiri godine, nije pojavio na sjednici.

11:05 Bivši predsjednici Mesić, Grabar-Kitarović i Josipović također su na konstituirajućoj sjednici Sabora.

Konstituirajuca sjednica Sabora - 3 Bivši predsjednici Mesić, Grabar-Kitarović i Josipović na konstituirajućoj sjednici Sabora Foto: Goran Mehkek/Cropix

10:42 Andrej Plenković i Gordan Jandroković stigli su na konstituirajuću sjednicu Sabora, a tu su i ministri, bivši predsjednici, ustavni suci...

Konstituirajuca sjednica Sabora - 3 Plenković i Jandroković Foto: Damjan Tadic/Cropix

10:10 Uoči konstituirajuće sjednice sastao se klub HDZ-a.

Konstituirajuca sjednica Sabora - 3 Sastanak kluba HDZ-a u Saboru Foto: Damjan Tadic/Cropix

8:25 Ukupno 35 novoizabranih zastupnika u Hrvatski sabor dalo je ostavku ili stavilo mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojivo sa zastupničkom dužnošću pa će u Sabor njihove zamjene, izvijestilo je u srijedu saborsko Mandatno-imunitetnog povjerenstvo (MIP). Više pročitajte ovdje.

8:20 Mjesec dana nakon održanih parlamentarnih izbora, danas će od 11 sati na Trgu svetog Marka biti održana prva, konstituirajuća sjednica novog, 11. saziva Hrvatskog sabora. 

Sabor je na prvo zasjedanje sazvao predsjednik Republike Zoran Milanović. S obzirom da parlamentarna većina nije upitna, za očekivati je da će se Sabor u četvrtak i konstituirati, odnosno da će za svog predsjednika treći put izabrati Gordana Jandrokovića.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica tehničke vlade Vlada nagradila Baby Lasagnu: Plenković objavio koliko će novca dobiti

Kao predsjednik prošlog saziva, Jandroković će voditi sjednicu do svog ponovnog izbora, jer tako nalaže saborski Poslovnik.

Osim predsjednika, Sabor bi na prvoj sjednici mogao izabrati i pet potpredsjednika, među kojima će Furio Radin biti iz redova nacionalnih manjina, a Ivan Penava iz Domovinskog pokreta. Željko Reiner biti će potpredsjednik Sabora iz redova HDZ-a.

Dva potpredsjednička mjesta pripadaju oporbi.

Izbor Mandatno-imunitetnog povjerenstva

Nakon izbora predsjednika, Sabor mora izabrati Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) koje će podnijeti izvješće o provedenim izborima i imenima izabranih zastupnika.

MIP podnosi i izvješće o zastupnicima koji su dali ostavke na zastupničku dužnost ili stavili mandat u mirovanje zbog obnašanja dužnosti koja je nespojivu sa zastupničkom dužnošću, kao što je primjerice dužnost ministra ili državnog tajnika, župana i slično, te imenima osoba koje će ih mijenjati u saborskim klupama.

O tome, prema Poslovniku, moraju obavijestiti predsjednika Sabora 24 sata prije početka prve sjednice na kojoj, umjesto zastupnika koji su dali ostavku ili stavili mandat u mirovanje, sudjeluju njihovi zamjenici.

Polaganje prisege

Novoizabrani zastupnici zatim će položiti svečanu prisegu kojom započinju obnašati zastupničku dužnost, a istodobno će prestati mandat zastupnicima prethodnog saziva Sabora.

Svi će zastupnici prisegnuti da će svoju dužnost obnašati savjesno i odgovorno, da će se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da će se zauzimati za svekoliki napredak države.

Pročitajte i ovo Stjepo Bartulica Nevolje na vidiku? Bartulica poručio Plenkoviću: "Čuo sam što je Anušić rekao. Dečki se moraju dogovoriti"

Na konstituirajućoj sjednici može se izabrati i Odbor za izbor i imenovanja.

Prva sjednica novog saborskog saziva održava se šest dana nakon što je predsjednik Republike dao mandat za sastavljanje nove hrvatske vlade predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću koji mu je donio 78 potpisa potpore.

Glasanje o povjerenju vladi možda već u petak

Iako ju je sazvao, predsjednik Milanović vjerojatno neće doći na prvu sjednicu. Nije došao ni 2020., što je bio prvi slučaj u povijesti konstituiranja Sabora da predsjednik nije sudjelovao.

Unatoč najavama da bi se to moglo dogoditi još ovaj tjedan, za sada se ne može precizirati kada će Plenković Saboru predstaviti svoju treću vladu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Raspad gradske organizacije Trinaest vukovarskih SDP-ovaca podnijelo ostavku pa oplelo po Grbinu: "Dao si riječ, prevareni smo"

Sam Plenković je kazao kako bi, "teoretski“, glasovanje o povjerenju novoj vladi moglo biti već u petak, no da prije toga treba donijeti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava te kada on stupi na snagu onda se može predstaviti Vlada.

Budući da ta procedura ne zahtjeva samo političku volju Sabora nego i potpis predsjednika Republike, ukoliko on to napravi odmah onda se može i predstaviti Vlada, kazao je.

Tim će se zakonom operacionalizirati dogovor HDZ-a i DP-a po kojemu će nova vlada, umjesto 16 imati 18 ministarstava, među njima i nova za demografiju i održivi razvoj.

Novi saziv Sabora od jeseni na novoj adresi

Deseti saziv Hrvatskog sabora raspušten je sredinom ožujka, izbori za 11. saziv održani su u srijedu, 17. travnja i na njima je relativnu pobjedu izborio HDZ.

Od 151 zastupnika, HDZ s partnerima ima 61, SDP s partnerima 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, po dva IDS i Nezavisna platforma sjever te Fokus jedan. U Saboru će sjediti i osam zastupnika nacionalnih manjina.

Pročitajte i ovo Karolina Vidović Krišto "sustavno organizirana krađa" Krišto podnijela kaznenu prijavu protiv Plenkovića: "Dogodila se izborna prijevara, ovo su dokazi"

Dogovorom s 12 zastupnika DP-a, četvoricom zastupnika nacionalnih manjina i Vesnom Vučemilović, HDZ ima potporu 78 zastupnika.

Prva sjednica novog saziva održati će se u zgradi Hrvatskoga sabora na Trgu svetoga Marka koja bi uskoro trebala krenuti u temeljitu obnovu. Selidba na zamjensku lokaciju, u vojarnu na Črnomercu, predviđena je tijekom ljetne stanke.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene