Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Italija Libiji gradi autocestu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Italija planira izgraditi autocestu koja će povezati zapadni i istočni kraj Libije, kao dio kompenzacije za štetu nanesenu tijekom talijanske kolonizacije Libije, objavila je agencija Jana.

Libijska agencija je javila da je talijanski ministar vanjskih poslova Massimo D'Alema na sastanku s Moamerom Gadafijem u subotu izjavio da će Italija izgraditi autocestu koja će povezati Ras Jdayr na libijskoj granici s Tunisom sa Sallumom na granici s Egiptom.

Pročitajte i ovo Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa Poplave u Dubaiu - 2 Nezapamćeno nevrijeme Ujedinjeni Emirati saniraju štetu: Najmanje jedna osoba poginula, zračni promet otežan

'Ministar je detaljno prezentirao veliki projekt gradnje autoceste od Ras Jsayra do Salluma, koji bi poslužio kao dio kompenzacije za talijanski kolonijalni period', piše Jana.

Italija, koja je vladala Libijom od 1911. do 1943. godine, imala je teške odnose s Gadafijem otkako je ovaj osvojio vlast 1969. i protjerao talijanske državljane iz zemlje i zaplijenio njihovu
imovinu.

Odnosi su se poboljšali zadnjih nekoliko godina otkako je Rim, kao glavni libijski trgovački partner u Europi, podržao nastojanja Tripolija da zatopli odnose sa Zapadom.

Obje su zemlje dugo godina tražile način da se isplati kompenzacija za talijansku kolonijalnu politiku prema Libiji. Obalna autocesta, projekt vrijedan nekoliko milijardi dolara, često se spominjao kao moguća opcija.

Italija iz Libije uvozi trećinu svojih potreba za plinom i četvrtinu za naftom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene