Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ikona Wall Streeta

Investitor koji je predvidio krah burze 2008. opet se kladi na njen pad. I to na nevjerojatnih 1,6 milijardi dolara

Michael Burry
Michael Burry Foto: Afp
Investitor koji je stekao slavu zbog precizne prognoze urušavanja tržišta nekretnina 2008. godine, investirao je više od 1,6 milijardi dolara u opcije koje anticipiraju pad Wall Streeta.

Po točnim, ali tragičnim Michael Burryjevim predviđanjima o padu Wall Streeta 2008. snimljen je i film - Big Short u kojem je investitora odigrao Christian Bale. On se tada, kako zorno prikazuje i hollywoodska adaptacija događaja, kladio protiv tržišta nekretnina te dobro zaradio na krizi drugorazrednih hipotekarnih kredita i kolapsu brojnih velikih financijskih institucija. Oni koji su ga slijedili zaradili su kao i on, oni koji nisu neslavno su propali. Burry sada povlači slične poteze pa se vrijedi zapitati je li nova ekonomska kriza pred vratima?

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakopane kosti i glava Strava na Balkanu: Vodoinstalateri u WC školjci pronašli raskomadano tijelo bogataša

Michael Burry već neko vreme putem društvenih mreža i medija najavljuje nadolazeći potres na američkom tržištu. Sada je, zahvaljujući transparentnosti američke Komisije za vrijednosne papire, otkriveno da se vjerojatno ponovno i osobno financijski angažirao.

Riječ je o izuzetno rizičnoj investiciji iz koje Burry očekuje značajne prinose ukoliko dođe do urušavanja indeksnih fondova koji prate kretanje 500 najvećih kompanija u dvije kategorije.

Pročitajte i ovo Gužva ispred bankomata informatički kvar VIDEO Policija čuva bankomate: Novac su dizali i oni koji nemaju ništa na računu

Njegov fond, Scion Asset Management, kupio je 866 milijuna dolara prodajnih opcija u odnosu na fond koji prati S&P 500 i 739 milijuna dolara prodajnih opcija u odnosu na fond koji prati Nasdaq 100.

"Ta dva udjela mogla bi biti zaštita, s namjerom ublažiti udarac Scionovom portfelju ako tržište dionica padne i vrijednost njegovih dugih pozicija padne. Ali također bi mogli signalizirati da je Burry pesimističan u pogledu dvaju indeksnih fondova, kojima dominiraju dionice agresivne vrijednosti kao što su Tesla i Nvidia", pojasnio je ugledni Business Insider.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene