Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Krv mogu osjetiti svugdje''

Svjedoci opisuju horor terorističkih napada na Šri Lanki: ''Grozno je gledati kako odnose djecu prekrivenu krvlju''

Posljedice eksplozija na Šri Lanci (Foto: AFP) - 1
Posljedice eksplozija na Šri Lanci (Foto: AFP) - 1 Afp
Aktualno Galerija Posljedice eksplozija na Šri Lanci (Foto: AFP) - 1 Posljedice eksplozija na Šri Lanci (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Posljedice eksplozija na Šri Lanki (Foto: AFP) - 2 Posljedice eksplozija na Šri Lanki (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Posljedice eksplozija na Šri Lanci (Foto: AFP) - 3 Posljedice eksplozija na Šri Lanci (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Posljedice eksplozija na Šri Lanci (Foto: AFP) - 4 Posljedice eksplozija na Šri Lanci (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp +1 Posljedice eksplozija na Šri Lanci (Foto: AFP) - 5 Galerija 1/6 >>
Svjedoci pričaju kako je izgledao horor niza eksplozija koje su na Uskrs zatresle Šri Lanku.

Jedan od svjedoka, Kieran Arasaratnam bio je u sobi u hotelu Shangri-La u kojem je odjeknula eksplozija. Ispričao je da je u trenu nastao kaos te da je trčao s 18. kata hotela do prizemlja.

Pročitajte i ovo Ilustracija hutisti ne posustaju Militanti pogodili dva broda i dva američka razarača! Granatiranje grada Donecka Rat u Ukrajini Rusi objavili: "Najmanje 25 mrtvih u ukrajinskom granatiranju tržnice"; Prethodno udarili i na tvornicu oružja

''Svi su počeli paničariti, nastao je totalni kaos. Pogledao sam u sobu s desne strane i krv je bila posvuda. Svi su trčali, mnogi nisu znali što se događa. Zidovi i pod su bili krvavi'', kazao je Kieran.
Trenutačno se nalazi u skloništu. Ondje, priča, može ''osjetiti krv posvuda''. ''Grozno je gledati kako odnose djecu prekrivenu krvlju'', rekao je Kieran.

Julian Emmanuel je 48-godišnjak odrastao u Šri Lanci, ali živi u Londonu sa suprugom i djecom. Eksplozije su ih zatekle u Colombu gdje su bili u posjetu rođacima. ''Bili smo u spavaćoj sobi kada smo čuli snažnu eksploziju od koje se zatresla prostorija. Mislim da je bilo oko 8:30 sati. Odveli su nas u predvorje hotela te nas evakuirali kroz stražnji ulaz. Tada smo vidjeli žrtve kako ih odvoze u bolnicu'', priča Julian.

Jedna hotelska djelatnica rekla mu je da je vidjela razbacane dijelove tijela u hotelu, a prijatelji su mu počeli slati fotografije razrušenih crkvi.

''Namjeravali smo ići u crkvu danas, s mojom mamom i nećakom, ali otkazane su sve mise'', kazao je.

Usman Ali živi u Colombu. Primijetio je da nešto nije u redu kada su vjernici brzo evakuirani iz crkve u blizini njegove kuće. Cesta uz koju se nalazi njegova kuća odjednom je bila puna vozila hitne pomoći na putu za bolnicu. Kada je vidio vijesti na internetu, pročitao je i da nedostaje krvi. Kada je stigao u centar darivati krv, ona je bila prepuna darivatelja, red se proteže i izvan centra.

''Trenutačno samo uzimaju podatke kao što su ima i prezime, krvna grupa i broj telefona ukoliko će biti potrebno još krvi'', rekao je.

''Svi koji su došli darivati krv imaju samo jednu namjeru, a to je da pomognu žrtvama eksplozija, bez obzira na religiju ili rasu. Svi su pomagali jedni drugima u ispunjavanju obrazaca'', ispričao je Usman, piše BBC.

Simon Whitmarsh 55-godišnji je liječnik iz Walesa koji se u Šri Lanki nalazio na odmoru. Dok je biciklirao čuo je glasnu eksploziju, a ubrzo vidio i gusti dim kako se proteže visoko u zrak. ''Onda sam vidio vozila hitne pomoći, ljude kako plaču, te nam je rečeno da napustimo to područje'', rekao je Simon. Kao liječnik se ponudio pomoći, ali bolnicu čuva dobro naoružana policija, pa malo tko može ući.

Podsjetimo, u nizu eksplozija na Uskrs u crkvama i hotelima u Šri Lanci poginulo je više od 200 i ranjeno više od 450 ljudi.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene