Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Rusi objavili: "Najmanje 25 mrtvih u ukrajinskom granatiranju tržnice"; Prethodno udarili i na tvornicu oružja

Granatiranje grada Donecka
Granatiranje grada Donecka Foto: Afp
Ukrajinska vojska je tijekom noći gađala nekoliko ciljeva u regijama duboko u unutrašnjosti Rusije.

Ukrajinska vojska od sinoć žestoko granatira Rusiju. 

Najmanje 25 ljudi ubijeno je u granatiranju grada Donecka koji je pod ruskom kontrolom, rekao je proruski čelnik regije Denis Pušilin.

Ozlijeđeno je najmanje 20 ljudi. 

Kijev je ranije potvrdio napad dronom na vojnu tvornicu u ruskoj regiji Tula. 

Detonacije su zabilježene osim u regiji Tula, i kod Smolenska i Orela.

Granatiranje grada Donecka Eksplozija u Rusiji (Foto: Screenshot/Twitter)

Ruska tvornica Shcheglovsky Val proizvodi raketne sustave, oružje za svoje kopnene snage, kao i sustave protuzračne obrane, prenosi Kyiv Post

Na društvenim mrežama kruže snimke na kojima se vide i čuju detonacije. 

 

Nije poznato više detalja o eventualnoj šteti u ovoj tvornici.

"Barbarski teroristički čin"

Po riječima Alekseja Kulemzina, gradonačelnika kojeg su postavili Rusi, ukrajinske snage granatirale su prometno područje gdje se nalaze trgovine i tržnica.

Denis Pušilin, šef regije Doneck kojega je postavila Rusija je rekao da je grad granatiralo ukrajinsko topništvo. Ukrajina se nije zasad oglasila.

Fotografije i video snimke Reutersa s mjesta događaja prikazuju uplakane ljude, od kojih su neki rekli da su izgubili svoje bližnje, kao i tijela na krvlju natopljenom snijegu u blizini jedne od gradskih tržnica.

Pušilin je rekao da hitne službe rade na poprištu događaja i da forenzičari pokušavaju prikupiti dijelove oružja korištenog u napadu.

Rusija je osudila taj napad kao "barbarski teroristički čin" koji pokazuje "potrebu postizanja svih ciljeva" napada u Ukrajini.

"Neonacistički režim u Kijevu, uz potporu SAD-a i njegovih satelita, ponovno je počinio barbarski teroristički čin protiv civilnog ruskog stanovništva", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Doneck je jedna od četiri regije koje je Rusija anektirala prošle godine, što je većina zemalja osudila kao nezakoniti potez u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda. Rusija ne kontrolira u potpunosti ni jednu od tih regija.

Ujedno, ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Krohmalne u ukrajinskoj regiji Harkiv, priopćilo je rusko ministarstvo obrane u nedjelju, a glasnogovornik ukrajinske vojske potvrdio je povlačenje kijevskih snaga.

Rusko skromno napredovanje uslijedilo je nakon sličnog priopćenja ministarstva obrane u četvrtak prema kojemu su ruske snage preuzele kontrolu nad naseljem Vesele u istočnoj ukrajinskoj regiji Doneck.

Pročitajte i ovo Požar na LNG terminalu u Rusiji Nakon požara Obustavljen dio operacija na ruskom LNG terminalu u Baltičkom moru

Rusija je pojačala ofenzivni pritisak oko istočnih gradova kao što su Kupjansk, Liman i Avdiivka, iako su njezini dobici do sad bili skromni. Moskva tvrdi da su njezine snage ponovno preuzele inicijativu u mnogim područjima nakon neuspjele ukrajinske protuofenzive pokrenute prošle godine.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Volodimir Fitio umanjio je značaj najnovijih vijesti i rekao nacionalnoj televiziji da rusko zauzimanje sela Krohmalne nije imalo utjecaja na cjelokupnu situaciju.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Resurs budućnosti Zašto Hrvatska propušta iskoristiti naftu 21. stoljeća? ''Razloge zaostanja treba tražiti u nedostatku političke volje vladajućih''

"Naš glavni cilj je spasiti živote naših branitelja i oni su premješteni na unaprijed pripremljene položaje u kojima sad drže obranu kako bi spriječili neprijatelja u daljnjem napredovanju", rekao je Fitio.

Rekao je da je u selu Krohmalne pet kuća i da je prije rata u njemu živjelo samo 45 ljudi. "Nekoliko stotina metara" koje su zauzele ruske snage nije imalo nikakvih posljedica, rekao je Fitio, opisujući događaj "privremenim fenomenom".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene