Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preuzeo odgovornost

Emmanuel Macron o obnovi Notre-Dame: "Petogodišnji rok obnove je moguć bez ugrožavanja kvalitete"

Katedrala Notre-Dame (Foto: AFP)
Katedrala Notre-Dame (Foto: AFP) Foto: Afp
Francuski predsjednik Emmanuel Macron ustvrdio je u petak kako je moguće u roku od pet godina obnoviti katedralu Notre-Dame u Parizu, opustošenu u požaru 15. travnja. Tvrdi da se to može učiti bez kompromisa glede kvalitete.

"Petogodišnji rok obnove je moguć bez ugrožavanja kvalitete materijala i procesa", ocijenio je francuski predsjednik u govoru u počast dobitnika Pritzkerove nagrade 2019., Japanca Arata Isozakiena.

Pročitajte i ovo Katedrala Notre-Dame (Foto: AFP) Saslušano stotinjak svjedoka Državno odvjetništvo u Parizu: ''Nema nikakvih dokaza da je požar u Notre-Dameu podmetnut'' Požar na katedrali Notre-Dame (Foto: AFP) Napali turistkinju Šestorica "heroja" koja su gasila Notre-Dame osumnjičena za brutalno grupno silovanje 20-godišnjakinje

"Mnoge brinu radovi u tako zgusnutom rasporedu", priznao je aludirajući na polemiku izazvanu njegovom željom da se brzo krene s radovima. "Svjesno preuzimam odgovornost za taj zgusnuti raspored koji se ne temelji ni na kakvoj detaljnoj i stručnoj analizi", dodao je Macron.

"Moramo napraviti inventivnu rekonstrukciju nadahnutu onim što je učinio Violett-Le-Duc, koji je u XIX. stoljeću izgradio šiljasti zvonik i izbjegao svaki spor starog i modernog i smjelo odabrao spoj tradicije i modernog", istaknuo je.

Deset dobitnika nagrade Pritzker su došli u Elizejsku palaču prije velike svećane dodjele nagrade u Versaillesu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene