Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državni mediji

Iran prvi put istovremeno lansirao tri satelita

Ilustracija
Ilustracija Foto: AFP PHOTO/HO/IRAN PRESS
Iranski državni mediji javljaju kako su u nedjelju prvi put istovremeno lansirana tri satelita pomoću rakete nosača satelita Simorgh koju je razvilo Ministarstvo obrane.

Jedan satelit težak 32 kilograma i dva nanosatelita od manje od 10 kilograma svaki poslani su u orbitu od 450 kilometara s dva manja uređaja za testiranje tehnologije uskopojasne komunikacije i geopozicioniranja, stoji u izvješćima.

Veći satelit nazvan Mahda, koji je izgradila Iranska svemirska agencija, trebao bi testirati točnost rakete Simorgh u prenošenju tereta u svemir.

Iran je lansirao satelit Soraja u orbitu ovog mjeseca s raketom koju je izradila elitna vojna Revolucionarna garda, što je izazvalo zabrinutost među europskim silama da bi se tehnologija svemirske rakete za lansiranje mogla koristiti za razvoj sustava balističkih projektila dugog dometa.

Pročitajte i ovo Prosvjednici kod Machu Piccua Mještani prosvjeduju Turisti evakuirani iz Machu Picchua: Blokiran željeznički promet

Iran je u subotu odbacio osudu europskih zemalja zbog lansiranja satelita Soraja rekavši da je miroljubivi tehnološki napredak u području zrakoplovstva legitimno pravo te zemlje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene