Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova nada

Država "prokleta lošim vladarima" održala najvažnije izbore: Ako promijene svoju sudbinu mogli bi za sobom povući cijeli kontinent

Izbori u Nigeriji
Izbori u Nigeriji Foto: Afp
Izbore održane u Nigeriji analitičari smatraju najvažnijima do sada. Odlučit će ne samo o sudbini zemlje u kojoj su se odvili, već i cijelog kontinenta punog mladenačkog potencijala opterećenog starim problemima i podjelama.

Nakon što su u subotu održani predsjednički izbori, najmnogoljudnija afrička zemlja ušla je u fazu napetog iščekivanja. Nigerijske vlasti do sredine idućeg tjedna imaju zadatak prebrojati desetke milijune glasova koji će odlučiti o njenoj, ali i sudbini cijelog kondinenta u godinama koje dolaze.

Strahovi od većih izgreda pokazali su se neopravdanima - uz određene poremećaje u vidu odgoda i nekolicine nasilnih izgreda, izbori su se ipak uspjeli održati. 

Svjetski mediji već danima pišu o ovim izborima, pa se postavlja pitanje što ih čini toliko važnima.

Nigerija je država opterećena brojnim problemima, a jedan od njih je i "prokletstvo lošim vladarima", kako u svom podcastu ističe Economist. Vojni režim ustupio je mjesto demokraciji 1999., ali glasači nikada nisu imali priliku glasati "za" nekog od političara, već birati manje zlo. Opterećeni korupcijskim aferama, kupujući glasove i raspirujući etničke podjele, dosadašnji vladari najmanje su radili u interesu naroda. Izlaznost na izbore kontinuirano je padala dok su se političari borili za moć kako bi zgrabili dio naftnog bogatstva zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Treća u nizu U masovnoj otmici ubijen policajac, više od 80 učenika oteto u napadu na školu

Postoji li nada za zemlju nakon godina gospodarskog propadanja? Pratio ga je porast terorističkih napada, kriminala, otmica i općenito niska razina ljudskih prava u kojima prednjače džihadisti iz Boko Harama.

A država vrvi od potencijala - pola stanovništva ima 18 godina ili manje. Ako bi se u njenom društvu odvila suštinska promjena, analitičari predviđaju da bi mogla za sobom povući cijelu Afriku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najmanje 333 učenika Boko Haram odgovoran za otmicu stotina nigerijskih učenika: "Udarao me neprestano. Na kraju me pustio da zaostanem, pa sam iskoristio šansu i pobjegao"

Mlađi glasači uglavnom se odlučuju za istog kandidata. Peter Obi koji vodi u anketama bivši je guverner koji građanima obećava slobodniju trgovinu, potporu privatnom poslovanju, smanjenje javnog duga, a probleme s kojima se zemlja suočava adresira bolje od svojih protivnika.

Uz to glasače poziva da ne zaokružuju kandidate po etničkoj ili vjerskoj osnovi već po njihovim kompetencijama što predstavlja radikalnu svjetonazorsku prekretnicu. Ni on nije u potpunosti neopterećen aferama, ali u političkom kontekstu iz kojeg dolazi, zanemarivih su razmjera.

Čak i ako kandidat kojeg analitičari drže za najsposobnijeg ne osvoji vlast, ovi izbori svejedno će ostati upamćeni po jednome - po prvi put nijedan od kandidata nije bio aktivan član vojne diktature koja je vladala Nigerijom prije novog milenija čime se pokazuje kako je zemlja spremna za iskorak prema pravoj demokraciji.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene