Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukobi mišljenja

Deklaracija o položaju Hrvata u BiH: Miješanje u unutarnju politiku strane zemlje ili zaštita hrvatskih državljana?

Bosna i Hercegovina (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Bosna i Hercegovina (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Na dnevnom redu Sabora u srijedu će se naći Deklaracija o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Dio hrvatskih političara smatra da će poslati snažnu poruku, drugi kažu da nije dovoljno konkretna, a treći je smatraju neprihvatljivom. Bošnjački političari iz BiH poručuju da je to novi udar na njihovu zemlju.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Glasanje u Mostaru za Hrvatski sabor XI jedinica Otvorena birališta za Hrvatski sabor: U BiH registrirano više od 200.000 glasača

Deklaracija o položaju Hrvata u BiH ističe potporu suverenitetu susjedne države i suradnji Hrvatske s BiH, ostvarenju funkcionalnosti BiH i njezinu putu prema Europskoj uniji. Poziva se na jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i podsjeća da je hrvatski član Predsjedništva BiH već treći put izabran glasovima Bošnjaka. Kako bi hrvatski narod u BiH ostvario ravnopravost, Deklaracijom se poziva na izmjene BiH ustava i izbornog zakona.

''Nema ničeg niti prirodnog niti dobrog niti normalnog da u Federaciji BiH bošnjački narod, a to je sasvim jasno analizom glasova, glasovima svojih pripadnika izabere hrvatskom narodu njihovog člana Predsjedništva BiH", rekao je Andrej Plenković. 

HDZ-ov Milijan Brkić kaže da Deklaracija nije dovoljno konkretna, da nema strasti i emocija. Konkretnost traži i MOST, navodeći da je dokument sveden na puke fraze.

''Ja sam uvjeren da će na kraju biti tekst kvalitetan, da će biti takav da će obuhvatiti skoro sva mišljenja kolega u Hrvatskom saboru'', komentirao je Miro Kovač. 

Članovi GLAS-a, s druge strane, Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH smatraju neprihvatljivom.

''Oni su već toliko stradali od hrvatske politike i iskorištavanja od strane hrvatske politike za rješavanje unutrašnjih odnosa u HDZ-u, mislim da je ovo isti takav slučaj, da od ovog mogu imati samo štete'', rekla je Vesna Pusić na ovu temu. 

Deklaracija je podijelila i političku scenu u Bosni i Hercegovini

''Tisuću kilometara zajedničke granice, sve ono što je napisano u Dejtonu, a poslije potpisano u Parizu obvezuje i Ustavom RH i dobro je da se u Saboru RH o tome govori. Ja se nadam da ćemo dobiti snažnu potporu", rekao je Dragan Čović, predsjednika HDZ-a BiH. 

''Radi se naprosto o želji RH da svojim angažmanom političkim u ovom trenutku, pa ako hoćete i obavještajnim i svakim drugim pokuša u BiH napraviti destabilizirajuće stanje'', kazao je Safet Softić, potpredsjednik SDA. 

Za miješanje u unutarnju politiku BiH, hrvatske vlasti nedavno su optužila i trojica bivših Visokih predstavnika u BiH: Bildt, Ashdown i Schwarz-Schilling. Pismo koje su poslali na više europskih adresa, za njihovog kolegu Lajčaka samo pogoršava situaciju.

''Mislim da mi svi treba da radimo na tome da se oni osjećaju ravnopravnim, da osjećaju da imaju svoju političku reprezentaciju i da nemaju tih problema koje oni očigledno imaju'', cijelu je situaciju prokomentirao bivši Visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak. 

Visoka predstavnice Europske unije za vanjsku politiku Federika Mogerinina pismo je odgovorila porukom da pitanje izbornog zakona u BiH treba riješiti što prije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Aktualno Vjerovali ili ne, ova je žena nekad bila prava ljepotica, ali uništile su ju droga i operacije Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Foto: Profimedia +0 Danniella Westbrook (Foto: Profimedia) Celebrity Vjerovali ili ne, ova je žena nekad bila prava ljepotica, ali uništile su ju droga i operacije 1/6 >>

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene