Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zadobila ozljede glave

Čudo u susjedstvu, žena provela 30 sati zarobljena u špilji: Pogledajte što su sve spasioci morali napraviti kako bi je izvukli živu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Vranjedolskoj špilji kod Cerknice u Sloveniji završila je velika akcija spašavanja 33-godišnjakinje koja je prilikom istraživanja nastradala u špilji.

Nakon više od 30 sati onesviještena speleologinja, koja je doživjela nesreću prilikom istraživanja Vranjedolske špilje kod Cerknice, izvučena je iz dubine od 100 metara. Vozilom hitne pomoći prevezena je u Cerknicu, a nakon toga helikopterom u KBC Ljubljana.

Spasioci su započeli uspon oko 23 sata, nakon što su dodatno proširili najuže prolaze. Liječnici su u isto vrijeme počeli dizati unesrećenu, kojoj je prilikom istraživanja špilje veliki kamen pao na kacigu i ozlijedio joj glavu. Oni su cijelo vrijeme spašavanja bili uz onesviještenu 33-godišnjakinju i pratili njezino stanje. Žena je sada stabilno, nakon izlaska iz špilje imala je normalne otkucaje srca i krvni tlak.

Spašavanje speleologinje trajalo je oko tri i pol sata, što je iznimno brzo s obzirom na težinu jame, rekao je Walter Zakrajšek, voditelj slovenske speleološke spasilačke službe, piše RTV Slovenija.

Pročitajte i ovo Spašavanje planinara Drama u Španjolskoj VIDEO Hrvatski planinar ozlijeđen na Pirinejima: Pao je i kotrljao se 30 metara niz padinu, izvlačili su ga užetima

Pročitajte i ovo Razorni tornado u Americi Krhotine prekrivaju ceste VIDEO Tornado ubio najmanje petero ljudi, apokaliptični prizori šire se društvenim mrežama

Kako je poznato, špilja je oštećena u subotu navečer. Speleologinji je pao kamen na glavu, probio joj kacigu te je zadobila tešku ozljedu glave i ostala bez svijesti 100 metara ispod površine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spas u zadnji čas VIDEO Italija helikopterom spasila 32 migranta s pustog otoka, među njima i dijete

Već u subotu rudari su počeli polako i pažljivo minirati najuže dijelove špilje. Nakon 20-ak sati, kada su procijenili da su dovoljno proširili brojne tjesnace u špilji da spasilačke ekipe mogu sigurno izvući unesrećenu, situacija se zakomplicirala jer je tunel na dva mjesta ipak bio preuzak, pa su morali ponoviti dio miniranja.

Oko 23 sata spasioci su počeli dizati unesrećenu, a cijeli proces trajao je nekoliko sati. 


  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene