Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Carla Bildta kritiziraju da zbog bloga malo radi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt svakodnevno, katkad i po nekoliko puta u danu, surferima povjerava svoj dnevni red i razmišljanja i obaveze, a sve češće dobiva kritike kako previše vremena provodi 'ćaskajući' umjesto da se bavi svojim poslom.

'On jednostavno ne zna kako biti privatna osoba, jer se na svojim blogovima bavi i pitanjima koja zadiru u područje njegove javne nadležnosti', ocjenjuje profesor novinarstva na Sveučilištu u Goeteborgu Kent Asp napominjući kako bi ministar na javno dostupnim blogovima trebao pisati samo o svojim privatnim stvarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nuklearno pitanje Berlin optužuje Teheran za sustavne opstrukcije Slika nije dostupna Počeo razgovor veterinarskih službi Hoćemo li opet izvoziti u BiH?

Bildt (57), koji je na prostoru bivše Jugoslavije poznat jer je u
Bosni i Hercegovini bio visoki predstavnik UN-a (1996.-1997.), a zatim na Kosovu i posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a (1999-2001.), bio je kritiziran zbog navodnog financijskog udjela u švedskom investicijskom fondu East Capital, o čemu je pisao švedski tisak. 

Također su ga optuživali za sudjelovanje u netransparentnoj prodaji srpskog Telekoma.

'Ja sam taj koji piše. Osoba sam koja je ujedno i ministar vanjskih poslova', pojašnjava Bildt upitan za komentar na kritike.

Svoje blogove ministar puni komentarima o službenim susretima, općim razmišljanjima o svjetskome trenutku i reakcijama na novinarske članke. S novinarima je upravo putem postova na blogu polemizirao kada su ga napali zbog navodne umiješanosti u razne afere otkako je preuzeo dužnost.

Novinar Bertil Torekull drži kako 'članovi vlade imaju politički
mandat i stoga sve što čine ima političku dimenziju', a u svojoj 'dvostrukoj ulozi 'chattera' i i visokog predstavnika vlade' Bildt je sve sličniji venezuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu koji satima brblja u svojoj televizijskoj emisiji.

U međuvremenu Bildtovi blogovi  http://carlbildt.wordpress.com/  i http://bildt.blogspot.com/ sve su popularniji i u nekoliko tjedana zabilježili su gotovo 400.000 posjeta i stotine komentara.

Ovo su samo neki od Bildtovih zapisa:

'Joj, opet greška u Expressenu' (popularni švedski dnevnik). 'Sada je to o mome sinu Nilsu, koji se spominje u članku gdje piše da mu je jedna godina, krivo, krivo i krivo. On ima 15 godina. Takve stvari su važne'.

'Danas sam još imao vremena održati sastanak planiranja sa
suradnicima. Gledati u dnevni red uvijek je mučno. Svi žele da budete posvuda. Ali treba naći vremena i da se bude doma. Naravno, vanjska politika se odvija u inozemstvu'.

'Koncentriram se sada na zadnje pripreme prije važnog summita EU sutra i u petak. Energija, okoliš i klima su središnje teme. Iako sam prehlađen'.

O Cipru je zapisao: 'Što možemo učiniti da bismo dali snage i potpore za ponovno ujedinjenje tog otoka? Ne želimo podijeljenu zemlju u našoj Europi'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene