Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je tijekom susreta s iranskim kolegom Manučerom Motakijem optužio Iran za 'sustavne opstrukcije' u vezi nuklearnog pitanja, prema priopćenju ministarstva.


Ministar je izrazio zabrinutosti međunarodne zajednice zbog sustavne opstrukcije koju Iran pokazuje prema zahtjevima Ujedinjenih naroda i Međunarodne agencije za atomsku energiju u pogledu svog nuklearnog programa i ona zahtijeva konkretne akcije, piše njemačko ministarstvo.

Vezani članci Snijeg u Teheranu poremetio svakodnevnicu - 6 Zbog obilnog snijega u Teheranu zatvorene škole, poremećen zračni promet Slika nije dostupna Tripoli optužuje koaliciju da želi podijeliti zemlju

Westerwelle se sastao s Motakijem u sklopu 46. Konferencije o sigurnosti Muenchena koja je počela u petak i trajati će tri dana. Iznenadno sudjelovanje iranskog ministra vanjskih poslova na konferenciji objavljeno je tek danas ujutro. On bi se trebao tijekom večeri sastati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad je u utorak rekao da je njegova zemlja i dalje spremna zamijeniti dio svog slabo obogaćenog uranija (3,5 posto) za visoko obogaćeno gorivo (20 posto) za svoj istraživački reaktor u Teheranu.

Zapadne prijestolnice su oprezno reagirale na tu izjavu.

Šestorica (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija, Njemačka) su počeli sredinom siječnja razgovore o postroženju međunarodnih sankcija Teheranu, čiju je nuklearnu politiku u studenom osudio IAEA. (Hina)