Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pao šef cosa nostre

Ovo je dječak (12) kojeg su mučili i bacili u kiselinu: ''Vrištao je i dozivao oca.'' Ocu su slali slike sina

Giuseppe Di Matteo, Matteo Messina Denaro
Giuseppe Di Matteo, Matteo Messina Denaro Foto: Screenshot
Brat dječaka Giuseppea Di Mattea, kojeg je mafijaški bos držao u zatočeništvu dvije godine i na kraju bacio u kiselinu, kaže da bi volio da i on umre sporom i bolnom smrću.

Šef sicilijanske Cosa Nostre i najtraženiji talijanski mafijaš Matteo Messina Denaro (60) uhićen je u ponedjeljak u Palermu nakon što je 30 godina proveo u bijegu. Optužen je za brojna ubojstva i likvidacije, a zbog svoje okrutnosti dobio je ime Dijabolik.

Najpoznatiji njegov zločin, a vjerojatno i najgori, ubojstvo je 12-godišnjeg dječaka Giuseppea di Mattea, čiji je otac Santino di Matteo trebao svjedočiti protiv mafije. Denaro je oteo dječaka i dvije godine ga držao u zarobljeništvu, a onda su ga ugušili te njegovo tijelo bacili u kiselinu.


Giuseppe je otet 14. studenog, a njegovu su ocu slali fotografije mučenja sina. Na kraju su ga zadavili i njegov leš rastopili u kiselini kako dokazi ne bi bili pronađeni.

No, pokajnici koji su sudjelovali u otmici ipak su s vremenom progovorili. 

"Vrištao je i dozivao oca. Onda smo ga vezali i ostavili. Plakao je, a onda smo se vratili. Bio je prestravljen", rekao je jedan od pokajnika, koji je na sudu zatražio oproštaj za stravičan zločin koji je zaprepastio Italiju.

Trideset godina poslije Giuseppeov brat Nicola kaže da, nakon što je vidio da je ubojica njegova brata uhvaćen nakon 30 godina, osjeća nešto između radosti i boli.

Pročitajte i ovo Uhićen Matteo Messina Denaro vođa cosa nostre "Napunio sam groblje": Pao najtraženiji kum - Zovu ga Dijabolik, 779 dana mučio je dječaka i bacio ga u kiselinu

"Pročitao sam da je Denaro teško bolestan. I upravo se zbog toga nadam da će još dugo živjeti i patiti što je duže moguće. Da pati kao što je patio moj brat. Nedužno dijete. Nažalost, ovo što se dogodilo u ponedjeljak otvorilo je naše stare rane. Sad samo želimo saznati istinu i kako je moguće da se skrivao 30 godina", kazao je Nicola.


Denaro je bio hospitaliziran u privatnoj klinici u Palermu, gdje se liječio od raka najmanje godinu dana. Za informacije o njemu bila je raspisana nagrada od milijun i pol eura.

Osuđen je na doživotni zatvor za svoju ulogu u ubojstvu antimafijaških tužitelja Giovannija Falconea i Paola Borsellina 1992. godine, a sudjelovao je i u bombaškim napadima u Firenci, Rimu i Milanu 1993., u kojima je ubijeno desetero ljudi.

Hvalio se da je ubio toliko ljudi da bi mogao sam napuniti groblje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene