Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje suradnje

Australija i Velika Britanija potpisale su sporazum o obrambenoj suradnji: "Moramo biti spremniji nego ikada prije"

David Cameron i Penny Wong
David Cameron i Penny Wong Foto: Afp
Australija i Velika Britanija potpisale su novi sporazum o obrani i sigurnosti koji definira da se dvije zemlje konzultiraju ako se nađu u opasnosti.

Australija i Britanija potpisale su novi sporazum o obrani i sigurnosti kojim su međusobno olakšale zajedničko djelovanje, a Australija je odabrala BAE Systems za pomoć u izgradnji novih podmornica.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron i ministar obrane Grant Shapps bili su u petak u Australiji na godišnjim razgovorima sa svojim kolegama u Adelaideu.

Sporazum potpisan u četvrtak zahtijeva da se dvije zemlje međusobno konzultiraju ako se nađu u opasnosti, rekao je Shapps novinarima u Canberri. "Potreba za zajedničkim djelovanjem nikada nije bila hitnija nego danas", rekao je Shapps.

Pročitajte i ovo Ilustracija od Australije Europska vojna sila nabavlja više od 100 oklopnih vozila

Prema sporazumu AUKUS, sigurnosnom savezu između Australije, Britanije i Sjedinjenih Država koji je pokrenut 2021., Australija je također imenovala BAE, najveću britansku obrambenu tvrtku, za izgradnju nuklearnih podmornica u partnerstvu s australskom pomorskom tvrtkom ASC.

Shapps je rekao da pojačana suradnja između zemalja odražava pomak s poratnog svijeta na predratni svijet.

"Ne zato što ćemo sutra krenuti u rat, nadam se, već zato što moramo biti spremniji nego ikada prije. Naš stav se mora promijeniti", rekao je, ukazujući na sukob u Ukrajini kao relevantan za indo-pacifičku regiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Masovni udar VIDEO SAD i Velika Britanija žestoko napali iz zraka i s mora uporišta hutista u Jemenu: Odmah je stigla nova prijetnja - ''Platit ćete visoku cijenu!''

Australski ministar obrane Richard Marles rekao je da je sporazum dodao stratešku dimenziju jednom od najstarijih australskih partnerstava, napominjući da Britanija dugo vremena nije imala tako veliku prisutnost u indo-pacifičkoj regiji te da će poslati udarnu skupinu nosača u regiju sljedeće godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene