Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novci su osigurani

Koliko će stranke potrošiti za kampanju i odakle im novac? Detalje otkriva Dnevnik Nove TV

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images Financiranje izbora; ilustracija - 4 Financiranje izbora; ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr Financiranje izbora; ilustracija - 3 Financiranje izbora; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Financiranje izbora; ilustracija - 2 Financiranje izbora; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Financiranje izbora; ilustracija - 1 Galerija 1/6 >>
Vlada je u srijedu donijela odluku o financiranju izborne kampanje. One stranke i pojedinci koji izbore saborski mandat ili barem prijeđu izborni prag podijelit će ukupno 2 milijuna i 760 tisuća eura. No, to je tek manji dio troška kampanja. Koliko stranke planiraju potrošiti i odakle im novac, istražio je Marko Biočina.

Cijene su otišle u nebo, plaće porasle, proračun se napuhnuo. No, Vlada je odlučila štedjeti na troškovima kampanje. Iznosi za financiranje izborne promidžbe ostaju isti kao 2020. godine

"Ne treba to na taj način gledati, ja mislim da je kampanja neće trajati dugo, službena i formalna kampanja", rekao je Šime Erlić, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Svaka stranka ili lista koja izbori ulazak u sabor dobit će 2760 eura po fotelji. A u HDZ-u već i znaju koliko će potrošiti.

"Samo ono što je zakonom predviđeno. Ono što je zakonom predviđeno, a to se lijepo zna milijun i pol eura. Odnosno oko oko dva milijuna eura otprilike za cijelu kampanju", rekao je HDZ-ov ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima"

To je nešto manje nego što su potrošili prije četiri godine. Kampanja SDP-ove Restart koalicija tada je koštala oko milijun i 700 tisuća eura. Ove godine imaju slične planove i osiguran izvor financiranja.

"SDP planira potrošiti sredstva u zakonskom okviru koja su dozvoljena i, ono što je bitno, sredstva su osigurana kreditom u poslovnoj banci", objasnio je glavni tajnik SDP-a Marko Krička.

No, što je s manjim strankama, koje su i više ovisne o donacijama?

"Mi od svih stranaka u Hrvatskoj imamo najviše malih donatora. Znači imamo najviše malih donatora koji daju male donacije i na to smo ponosni što znači da nas građani podržavaju", objasnio je Tomislav Tomašević iz Možemo!.

Mostovci još ne znaju koliko će potrošiti, ali znaju od koga neće dobiti novac.

"Neće nas financirati tajkuni, ne financiraju nas nekakva otvorena društva, Soroš i ostali izvana", rekao je premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja.

Pročitajte i ovo Miroslav Šeparović Zbog interesa javnosti Ustavni sud objavio dokumente sa sjednice na kojoj se odlučivalo o Milanovićevoj kandidaturi

Iz Domovinskog pokreta poručuju da ne znaju koliki iznos će potrošiti.

Prije četiri godine na izbornu promidžbu potrošeno je gotovo 6 milijuna eura. Usprkos najavama o štedljivosti, teško je vjerovati da će na ovim izborima taj iznos biti - manji.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene