Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lijek za dijabetičare

Istražuju se dvije smrti povezane s lažnim Ozempicom: "Ako to uzmete, a ne treba vam, može doći i do moždanog udara, pa čak i kome"

Lažni lijek
Lažni lijek Foto: Dnevnik Nove TV
Najmanje dvoje Amerkanaca je preminulo, a troje je završilo u bolnici nakon što su uzimali krivotvoreni semaglutid, uključujući i lažni Ozempic, odnosno njegovu lošu kopiju, pokazalo je izvješće Američke agencije za hranu i lijekove.

Ti su podaci izvučeni iz sustava za prijavu nuspojava koji se odnose na razdoblje od srpnja do rujna 2023. godine.

U oba smrtna slučaja radilo se o ženama koje su patile od krvnih ugrušaka. Kod slučajeva hospitalizacije, riječ je o 66-godišnjoj ženi koja je nakon uzimanja lažnog lijeka dobila napadaj. Druga je pacijentica nakon uzimanja primijetila promjene na koži i modrice dok je treći slučaj bio muškarac koji je po uzimanju lijeka u bolničkom krevetu završio zbog poremećaja jetre.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vrlo važno FOTO HALMED objavio fotografije krivotvorenog lijeka: Pogledajte razliku između originala i lažnjaka

Ukupno je zabilježeno 28 izvještaja o krivotvorenom semaglutidu, inače aktivnom sastojku u lijekovima Ozempic i Wegovy. Popularnost oba lijeka eksplodirala je nakon što se raširila opasna teorija da uspješno pomažu u skidanju viška kilograma. Uslijed toga nastale su nestašice navedenih lijekova diljem zemlje pa su oni kojima su zaista potrebni bili prisiljeni naručivati ih putem interneta. Riječ je o lijekovima koje uzimaju dijabetičari, a nerijetko su na internetu dobavljali jeftinije, štetnije i manje učinkovite kopije.

Pročitajte i ovo Gordana Šoban, umirovljenica Lijeka nema ni za lijek Umjesto u teretanu otišli u ljekarnu: Holivudski recept za mršavljenje razgrabljen, dijabetičari bijesni

Lažne lijekove našli u ljekarnama

Agencija za hranu i lijekove (FDA) ranije je objavila kako intenzivno provjerava svaku prijavu na nuspojavu koju zaprimi. Strah od lažnog lijeka ponovno se pojavila nakon informacija da je u Ujedinjenom Kraljevstvu zaplijenjeno gotovo 400 lažnih olovaka od početka godine. Lažne Ozempic olovke u ljekarnama u SAD-u su pronađene još u lipnju. Tada se uglavnom radilo o injekcijama inzulina koje su bile označene kao Ozempic.

"Ako to uzmete, a ne treba vam, postoji opasnosti od hipoglikemije, odnosno naglog pada razine šećera u krvi što može dovesti do moždanog udara, a u nekim slučajevima i kome. Pojednostavljeno, radi se o trovanju inzulinom", objašnjava farmaceut Shabbir Safdar i ističe kako mnogi koji su uzeli lažni Ozempic zapravo toga nisu ni svjesni, prenosi Daily Mail. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene