Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STROŽE RJEŠENJE

Za ulazak u Sloveniju iz crvenih zona obavezan je negativni PCR test. Sarajevo od ponedjeljka ublažava mjere: Otvaraju se teretane, terase kafića i bazeni

Slovenija postrožila prelazak granice - 1
Slovenija postrožila prelazak granice - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Svi Slovenci za ulazak u zemlju iz crvenih zona moraju imati negativan PCR test. U Sarajevu od ponedjeljka ublažene epidemiološke mjere, a u potpunosti suprotna situacija bit će u Brčko distriktu.

Kako je na konferenciji za novinare kazala epidemiologinja Mateja Logar iz vladinog savjetodavnog tima, stručni tim je predlagao da se za takve osobe pri ulasku u Sloveniju na granici odredi karantena koju bi nakon određenog vremena mogli prekinuti uz negativan PCR test.

No, vlada se odlučila za strože rješenje, po kojemu će te osobe moći u Sloveniju ući samo uz predočenje negativnog PCR testa na koronavirus, a priznavat će se samo testovi napravljeni u nekoj od članica Europske unije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IMAO JE 99 GODINA Pristižu reakcije na smrt princa Philipa, sućut kraljevskoj obitelji uputio i premijer Plenković

Pročitajte i ovo Novac, ilustracija ŠEST OSUMNJIČENIH Prevarili osiguravajuća društva za nekoliko stotina tisuća kuna: Ugovarali police putnih osiguranja pa dostavljali lažne račune da im vrate novac

U Sloveniji u nedjelju završava 11-dnevni lockdown tijekom kojega je zbog rasta epidemije bio zaustavljen veći dio društvenih i dio gospodarskih aktivnosti. Kako je u petak na konferenciji za novinare kazao ministar zdravstva Janez Poklukar, taj potez je bio dobar i uspješan, pa će idućeg tjedna biti opet otvoreno obrazovanje u osnovnim i srednjim školama, dio sportskih i rekreativnih aktivnosti, opet će raditi automehaničari, frizerski saloni i trgovine.

No, Slovenija je većinom još u crvenoj fazi trećeg vala epidemije i teško je najavljivati kad će biti kraj trećeg vala jer će broj zaraza idućih dana i nekoliko tjedana vjerojatno još rasti, kao i postotak novih varijanti virusa, osobito britanske, među zaraženima, kazao je Poklukar, pozivajući na oprez i dodavši da u epidemiji ne treba podcijeniti opasnost fenomena "snježne grude" koji kod virusa još može iznenaditi.

Pročitajte i ovo Aktivisti Živog zida na deložaciji - 2 Zatvorske kazne i drugi problemi Bivši članovi Živog zida optužuju stranku za iskrivljavanje istine o deložacijama: "Nismo znali da ljudi nisu plaćali režije i da su zapravo skvoteri..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRI MODELA Od ponedjeljka 16 županija mijenja način održavanja nastave: Ima i onih u kojima će se nastaviti fizički odlaziti u školu

Nošenje maski u zatvorenim prostorima i na otvorenom, gdje nije moguće držati dvometarski razmak bit će i dalje obvezna mjera, no ponovo će se otvoriti muzeji i knjižnice, dosta servisa i trgovina, skijališta za one koji su testirani, a obnavljaju se i treninzi za mlađe sportaše.

Kako je na konferenciji za novinare kazao Milan Krek, ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), trenutno prosječni broj novozaraženih u jednom danu iznosi 932, a visoka je i incidencija na nacionalnoj razini, no lockout je bio uspješan i smanjio širenje virusa, premda se idućih nekoliko tjedana broj novih zaraza neće posebno smanjivati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Francuska će to učiniti WHO o kombiniranju cjepiva: Ne postoje odgovarajući podaci da bi se moglo reći može li se to činiti''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Pokušali su me destabilizirati" Sisački župan Ivan Žinić nakon 30 godina napustio HDZ: "Otišao sam zbog pojedinaca kojima nije mjesto u stranci"

Ambicija epidemiologa i slovenske vlade je da se do kraja mjeseca cijepe i imuniziraju na COVID-19 svi stariji od 60 godina, dok je populacije starija od 80 godina praktički već skoro u cjelini cijepljena.
No, projekcije i analize znanstvenog Instituta "Jožef Štefan" pokazuju da se zaraznije i opasnija britanska varijanta u Sloveniji proširila i čini više od 50 posto ukupnih zaraza, a u nekim pogođenijim regijama i 80 posto, dok je broj aktivnih slučajeva zaraze u zemlji svakim danom viši za 111 slučajeva, pa je aktivno zaraženih trenutno ukupno preko 13 tisuća.

Bosna i Hercegovina

U Sarajevu će se u ponedjeljak otvoriti kafići i restorani koji će goste usluživati na terasama i u otvorenim baštama, piše Klix.ba. Bit će dozvoljen i rad teretanama, ali samo za individualne treninge te bazenima i sportskim centrima, samo za profesionalne sportaše.

''Dozvoljava se rad fitness centara i teretana isključivo za individualne treninge, računajući da je za svaku osobu potrebno sedam metara kvadradnih, a ne više od 20 osoba. Dozvoljava se rad wellness i spa centara računajući da je za svaku osobu potrebno sedam metara kvadratnih, a ne više od 20 osoba'', priopćili su.

Nove promijene vrijede od 12. do 19. travnja, do pet sati ujutro.

U Brčko distriktu, od 12. do 16. travnja obustavlja se nastava za učenike od 6. do 8. razreda osnovne škole i za učenike od 1. do 3. razreda srednjih škola, prenosi N1.

Zatim, uvodi se policijski sat od 22:00 do 05:00 sati, ograničava se radno vrijeme do 19 sati. U ugostiteljskim objektima za stolom mogu sjediti najviše dvije osobe, a ako su iz istog kućanstva, taj se broj povećava na četiri osobe za jednim stolom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene