Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekivanja od sezone

Otvaraju se i nacionalni parkovi: Plitvička jezera drastično snizila cijene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon 45 dana pod ključem, sutra vrata otvaraju Nacionalni i Parkovi prirode! Lani ih je ukupno posjetilo gotovo pet milijuna ljudi, a ove godine - bilježe pad broja posjetitelja od gotovo 90 posto!

Dva naša najveća nacionalna parka, Krka i Plitvička jezera, u posljednja dva mjeseca izgledaju kao iz bajke, ali bez ljudi. Gubici su golemi. Jer zbog pandemije su 45 dana staze zjapile prazne. A od sutra se ponovno može gaziti njima. Po akcijskim cijenama, uz epidemiološke mjere.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

Među ostalim, obvezan je razmak među posjetiteljima. Potrebno je pridržavati se razmaka i u brodovima i autobusima, kao i dezinficirati prostorije u koje ulaze gosti. No, bez stranih turista teško da će turistička krvna slika parkova ove godine biti dobra. U strukturi posjetitelja NP Krka strani državljani čine 86 posto. Kao ozebli sunce čekaju posjetitelje. 

Obližnja Plitvička jezera na godinu posjeti gotovo dva milijuna ljudi. I oni otvaraju svoja vrata. O svemu smo razgovarali s ravnateljem NP Plitvička jezera, Tomislavom Kovačevićem. 

Objasnio je pod kojoj cijeni Hrvati, kojima je ulaznica za Plitvička jezera često preskupa, od sutra mogu u park.

"Nakon gotovo dvomjesečne stranke, sutra otvaramo vrata. Krećemo sa dvotjednom kampanjom 'Proljeće na Plitvičkim jezerima'. Cijena je 50 kuna za odrasle, 30 za studente i 25  kuna za djecu od 7 do 18 godina. Mlađi od 7 godina imaju besplatan upad", pojasnio je Kovačević. 

Objasnio je i da NP ove godine neće zapošljavati sezonske radnike. 

"S obzirom da imamo stalnih 700 djelatnika, ove godine zbog ovakve situacije, sezonce nažalost nećemo uzimati. Sezonu ćemo izgurati sa stalnim zaposlenicima", rekao je. 

S gotovo dva milijuna posjetitelja koliko ih godišnje posjeti, ove godine ne mogu računati.

"Ove godine ne možemo dostići dva milijuna. Prošle godine smo imali i posebnu regulaciju posjeta s online ulaznicama. Vidjet ćemo kako ćemo otvoriti granice. Kroz mjesec i pol ćemo možda moći nešto prognozirati. U sadašnjoj situaciji, mi se nadamo da će biti posjetitelja i iz zapadne Europe", zaključio je Kovačić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene