Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Otok na korak do karantene: Na Braču pozitivno još sedam osoba, prikupljeni novi kontakti

Otok Brač je, kao novo žarište, zbog povećanog broja zaraženih na korak od karantene. Prema informacijama koje u nedjelju navečer stižu obrađena su preostala 43 testa od ukupno njih 92 sa otoka Brača. Od novoobrađenih testova pozitivno na COVID infekciju je još 7 osoba.

* Ukupno je 2187 osoba zaražena koronavirusom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HRVATSKA IZ MINUTE U MINUTU U Koprivnici četiri nova slučaja, oboljeli štićenici Doma za starije. Dvije županije više nisu korona free, na Braču nema novozaraženih Alemka Markotić preminula jedna osoba Stožer objavio nove brojke, objasnili i hoće li osobe iz samoizolacije moći glasati i pristupiti maturi

* Novih zaraženih je jedanaest

* Devedeset osoba je preminulo

Tijek događaja i vijesti iz regionalnih stožera pratite u nastavku:

21:00 Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije u odnosu na priopćenje poslano prijepodne 10.5.2020. obrađena su preostala 43 testa od ukupno njih 92 sa otoka Brača. Od novoobrađenih testova pozitivno na COVID infekciju je još 7 osoba i to iz Nerežišća 3, Pučišća 3 i Bola 1.

19:21 Iako je u javnost procurila informacija kako su svi uzorci uzeti u subotu na otoku Braču obrađeni, doznajemo kako to još ipak nije tako. Prema neslužbenim informacijama još je 14 pozitivnih uzoraka.

U samoizilaciji je 139 osoba koje su pod stalnim nadzorom epidemiološke službe i pod nadzorom policije.

Na Braču su danas epidemiolozi Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije uz asistiranje interventnog tima Crvenog križa Brač prikupljali nove podatke o kontaktima i sve je spremno za sutrašnje testiranje, potvrdio nam je Nikola MArtinić Dragan zapovjednik tamošnjeg kriznog stožera.

Nacionalni stožer CZ RH u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa na Braču donio je i nove mjere u trajanju o 14 dana.

14:06 Brač se na 14 dana vraća na mjere otprije 27. travnja.

14:00 Nacionalni stožer je objavio nove podatke. Od jučer je potvrđeno 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Preminule su još tri osobe. Više informacija nalazi se ovdje.

13:59 U koprivničkoj Općoj bolnici "Dr. Tomislav Bardek“ preminule tri osobe starije životne dobi iz Doma za starije i nemoćne osobe Koprivnica pozitivne na koronavirus, koje su uz oboljenje COVID-19 infekcijom imale značajan komorbiditet. Županijski Stožer civilne zaštite ovim putem izražava sućut obiteljima.

Na području Koprivničko-križevačke županije od početka epidemije ukupno je zabilježeno 81 oboljenje te 26 osoba koje su izliječene od COVID-19 infekcije.

13:41 Na području Sisačko-moslavačke županije danas nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19. Imaju tri pacijenta koji boluju od zarazne bolesti COVID19, a ostali su ozdravili.

13:05 U Gradu Zagrebu je testirano 129 osoba i nema novooboljelih. U Zagrebu je ukupno 472 oboljele osobe. Od jučer se oporavilo šest oboljelih osoba pa je ukupan broj izliječenih narastao na 418.

12:58 U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. 13 je novih izliječenih, odnosno ukupno njih 78. Preostali nalazi od petka su negativni, a 37 uzoraka uzetih u subotu su u obradi.

Ukupno je 118 zaraženih te osam umrlih. S današnjim danom hospitalizirano je šest pozitivnih pacijenta. 535 građana je u samoizolaciji.

12:36 Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 364 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije još je 9 osoba zaraženo koronavirusom.

Od ukupnog broja novoobrađenih testova sa područja otoka Brača je 49 testova te je od toga još 8 osoba pozitivno na COVID infekciju sa otoka Brača i to iz Supetra 3, Nerežišća 3, Pučišća 1 i Milne 1. Među ostalim novooboljelim osobama jedna osoba je iz grada Solina.

U obradi se nalaze još 43 testa sa otoka Brača. 

U odnosu na jučerašnji dan još je 10 osoba izliječeno te su na području Splitsko-dalmatinske županije do sada ukupno izliječene 384 osobe. 

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 547 slučajeva zaraze koronavirusom.

12:03 U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je 40. dan bez novooboljelih osoba, te od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 349 osoba, 25 uzoraka je poslano na analizu, te ju ukupno testirano 697 osoba.

12:01 Vukovarsko-srijemska županija dvanaesti dan je bez novooboljelih osoba od COVID-19, te je i dalje ukupno 40 oboljelih osoba. U protekla 24 sata izliječeno je 5 osoba, tri izliječene osobe su iz Vinkovaca, jedna iz Vrbanje i jedna iz Nuštra. U županiji su još samo dvije oboljele osobe, što je ukupno 38 izliječenih osoba na području županije.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 422 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana nisu zaprimljene prijave o kršenju samoizolacije.

11:56 U Međimurskoj županiji 26. dan za redom nema novooboljelih od koronavirusa. Tijekom proteklih 24 sata obavljeno je 40 testiranja.

11:04 U Zagrebačkoj županiji već dvanaesti dan zaredom nema novih slučajeva zaraze.

Ukupno je u toj Županiji evidentirano 129 zaraženih osoba, od kojih je 107 izliječeno, a četiri su preminule. 

11:00 Nakon punih 18 dana bez novih slučajeva zaraze u Primorsko-goranskoj županiji, iz epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo stigla je informacija da imaju jednu novooboljelu osobu.

Riječ je o osobi koja je bila u samoizolaciji i pod nadzorom epidemiologa. Također imaju i jednu osobu koja je od jučer ozdravila, što znači da od početka epidemije imaju ukupno 50 ozdravljenih. Pod zarazom je na području Županije još 21 osoba i svi su pod stalnim zdravstvenim nadzorom, priopćeno je iz stožera.

10:43 Svi testovi koji su u subotu analizirani u Kliničkom bolničkom centru Osijek, ukupno 131, bili su negativni na virus COVID-19. Negativni su bili i uzorci pet osoba čiji su raniji preliminarni nalazi bili pozitivni te su obavljani kontrolni nalazi. Riječ je o dvije osobe s područja Našica te po jedna iz Osijeka, Popovca i Švajcarnice.

Ukupan broj oboljelih na koronavirus na području Osječko-baranjske županije tako ostaje 131 osoba, s time da se na liječenju u KBC-u Osijek nalazi devet oboljelih, 10 osoba je na kućnom liječenju, dok je na žalost od početka pandemije do sada preminulo osam osoba. Ukupno je do sada izliječeno 104 oboljele osobe.

10:39 Na području Krapinsko – zagorske županije već dvanaesti dan uzastopce nije zabilježena niti jedna novozaražena osoba korona virusom, a u protekla 24 sata ozdravile su još dvije osobe iz Pregrade.

Ukupan broj ozdravljenih osoba je 101, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije iznosi 37. U protekla 24 sata testirano je 114 uzoraka, od kojih su 3 negativna, dok se za još 111 čekaju rezultati nalaza. U kućnoj samoizolaciji trenutno se nalaze 32 osobe.

10:26 Na području Šibensko-kninske županije osmi dan za redom nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Od ukupno 90 oboljelih do danas se oporavilo njih 74.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 119 osoba, od čega je 24 kontakt s oboljelim od COVID-19.

10:14 Petnaesti dan za redom Zadarska županija nema novooboljelih od koronavirusa, a broj ozdravljenih osoba raste. S današnjim danom ozdravilo je 80 osoba.

Od početka epidemije na području županije testirano je 2078 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana 48. Aktivni nadzor provodi se nad 850 osoba, a istekao je za njih 2899.

9:40 Od prva 22 obrađena nalaza na koronavirus s Brača, od ukupno jučer uzetih 92 brisa, pet osoba je pozitivno i riječ je o osobama iz iste obitelji, prva je informacija koja, međutim, nije službeno potvrđena, a službene podatke objavit će Stožer kada budu poznati svi rezultati testiranja. Više informacija možete pročitati ovdje.

9:22 U Istarskoj županiji nema novooboljelih. U posljednja 24 sata ispitano je 67 uzoraka brisa i svi su negativni. Trenutno je na ispitivanju 13 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus. Rezultati se očekuju.

9:13 U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih osoba od koronavirusa. U subotu je testirano 70 osoba i svi pristigli nalazi su negativni (ukupno je testirano 1842 osoba).

U OB Karlovac nema niti jednog pacijenta oboljelog od koronavirusa, na kućnom liječenju još ih se nalazi 3. U Karlovačkoj županiji je izliječeno 26 osoba.

Tijekom dana kroz DRIVE IN testiranje bit će uzeto oko 40 uzoraka.

9:09 U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 25. dan zaredom nije zabilježen novi slučaj zaraze koronavirusom. U subotu su testirane dvije osobe, nalazi se očekuju tijekom dana.

Ukupno je do sada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji bilo zaraženo 10 osoba, a 9 njih je ozdravilo. 

Županijski stožer je izvijestio da će se u ponedjeljak u školske klupe vratiti 86 učenika od ukupno njih 2710 koliko ih pohađa niže razrede osnovnih škola kojima je Bjelovarsko-bilogorska županija osnivač. 

8:24 Na Braču se očekuju rezultati jučerašnjeg masovnog testiranja kontakata kad je uzeto devedesetak briseva. Među prvima se očekuju se rezultati testova osoba sa simptomima pa se strahuje da će broj zaraženih danas porasti.

Bračanin Arsen Bauk, SDP-ov saborski zastupnik, referirao se na svom profilu na Facebooku na medijske napise o muškarcu koji se zaražen vratio iz splitske bolnice na otok, inače pastiru. Mediji su, među ostalim, javljali da se zaraza proširila i zbog toga što je okupio nećake zbog razgovora o nasljedstvu. 

Bauk kaže da bi takvi naslovi trebali uvjeriti ostale da se na Braču radi o pohlepnoj hordi koja je zbog par stotina eura zarazila sve ostale. "Ja sam dvaput provjerio i to senzacionalno okupljanje se nije dogodilo. Osobu koja treba 24-satnu skrb njegovala je rodbina (7-8 osoba) i prva susjeda. Od njih je nekoliko imalo kontakte u svojim obiteljima i na svojim radnim mjestima i živjelo normalno kao i svi ostali u RH.

Pa evo, da izađem malo iz okvira političke korektnosti, ovaj čovjek koji je prvi zaražen jest pastir, a one koji sudjeluju u udruženom pothvatu svaljivanja krivnje na navodno pohlepne nasljednike ja ću ovom prilikom nazvati čobanima", poručio je Bauk.

8:10 Na otoku Braču do daljnjeg nema svetih misa s narodom. Ta mjera bit će na snazi do opoziva.

Uvažavajući svu ozbiljnost epidemiološke situacije na Braču obustavljaju se slavljenja svetih misa s narodom objavio je to sukladno Biskupovom usmenom priopćenju i dopuštenju i biskupski vikar za otok Brač, don Ivica Huljev.

7:38 Prema posljednjim službenim podacima Nacionalnog stožera objavljenima u subotu, u Hrvatskoj je registrirano 15 novih slučajeva zaraze koronavirusom dok je jedna osoba umrla, a otok Brač je zbog epidemiološke situacije na korak do karantene.

Na Braču je provedeno masovno testiranje na COVID-19. I čeka se rezultat oko 90 testova koji su uzeti.

U Hrvatskoj se od ponedjeljka očekuje nova faza popuštanja mjera. Otvaraju se trgovački centri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene