Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prva presuda u povijesti

Vlasnica ugostiteljskog objekta godinama bacala smeće u speleološki objekt: Otkrio je jedan detalj

Aktualno Galerija Zagađivanje jame; ilustracija - 1 Zagađivanje jame; ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Zagađivanje jame; ilustracija - 2 Zagađivanje jame; ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Zagađivanje jame; ilustracija - 3 Zagađivanje jame; ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Zagađivanje jame; ilustracija - 4 Galerija 1/4 >>
Izrečena je prva presuda u Hrvatskoj zbog zagađivanja speleološkog objekta. Krivca, koji je kaznu zaradio, otkrili su njegovi podaci u gomili otpada.

Zbog 17 kubika smeća bačenih u jamu kraj Kloštra u Istri, pala je prva hrvatska presuda ikad zbog zagađivanja speleološkog objekta.

Iz jame speleolozi su izvukli i gomilu ugostiteljskog otpada: ledomata, stolnjaka, ali i dvadesetak cjenika sa jasno napisanim imenom ugostiteljskog objekta.

"Vlasnik se nije očitovao kako je njegov otpad, odnosno, stvari završili u speleološkom objektu nakon čega smo mi odlučili podignuti prekršaju prijavu", rekla je Andrea Deklić, glavna čuvarica prirode JU Natura Histrica.

Suđenje je trajalo godinu dana, "vlasnica otpada", koja nije bila raspoložena za razgovor i na sudu se branila šutnjom.

Pročitajte i ovo Mislav Herman ŠEF ZAGREBAČKOG HDZ-A Hermanovoj majci sud promijenio kaznu i ne mora u zatvor, ali on to ne želi komentirati: "Suzdržao bih se"

"Tu smo imali sreću u nesreći, znači da smo pronašli podatke, inače preko otpada teško je doći do počinitelja. To je praktički neki presedan, preko otpada došli smo do počinitelja", napomenula je Deklić.

Koji je proglašen krivim, i koji je zaradio minimalnu kaznu od 1320 eura. Mala kazna, kažu, ali je dobar početak. Jer Hrvatska je doslovno, i ispod i iznad površine zatrpana smećem, donosi reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar

"Nažalost, vrlo su rijetke takve presude i kazne zato što je teško utvrditi tko je zagadio određeni speleološki objekt. Isto tako nije stvar samo sa takvim objektima nego općenito sa prirodom", objasnio je Marko Košak iz Zelene akcije.

U Hrvatskoj se zna za oko 10 tisuća krških špilja i jama. Više od 10 posto ih je u katastrofalnom stanju. Desetljećima su zatrpavane tonama otpada i služe kao divlji deponiji.

Pročitajte i ovo Cijena hrane - 2 Nemojte se previše nadati Pale su cijene sirovina, hoće li pojeftiniti i hrana? Građani sumnjičavi, a ministrica odgovara: "Neće se smanjivati odmah"

"Ako se voda cijedi preko divljeg deponija koji sadržava sve moguće, što možete zamisliti, ta voda se cijedi u krške vodonosnike iz kojih onda napajamo naše izvore, crpilišta, bunare", istaknuo je Ruđer Novak iz Čuvara podzemlja.

"I dalje bacaju, sad smo čistili jednu jamu kod Baredina i tamo smo našli jako puno novog smeća, prije godinu dana toga nije bilo. Gdje auto može proći, tu će biti smeća, uglavnom je tako pravilo", napomenuo je Krešimir Terzić, čuvar prirode JU Natura Histrica.

Neka pravilo u kažnjavanju zagađivača bude ova kloštarska presuda.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene