Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U cijeloj Europi

Europarlamentarci izglasali ratifikaciju Istanbulske konvencije: Novi korak u borbi protiv nasilja nad ženama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većinom glasova zastupnici u Europskom parlamentu glasovali su za ratifikaciju konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija.

Prvi put u povijesti u međunarodno pravo ulazi definicija roda i rodnog identiteta kao instituta neovisnog o spolu. Oko toga je puno prijepora u nas, ali i u cijeloj Europi.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki problem Ova djeca ne smiju u zagrebačke vrtiće: "To je čista diskiminacija!" Veliki prosvjed protiv nasilja nad ženama - 1 Sigurnost za sve FOTO Prosvjedovale žene diljem Hrvatske: ''Društvo će najprije osuditi ženu, a tek onda nasilnika''

Dokument oko kojeg se u Hrvatskoj vodila žestoka rasprava, a o kojem je danas glasovao Europski parlament ima 104 stranice i poznat je kao Istanbulska konvencija. I što je to ustvari?

Međunarodni dokument koji bi trebao pružiti istu razinu zaštite u svim europskim državama, bilo da živite u Njemačkoj ili Hrvatskoj. U praksi Istanbulska konvencija bi donijela primjerice sljedeće: ako suprug ili partner pretuče ženu, nasilnik bi odmah napuštao mjesto stanovanja, a žrtve i svjedoci dobili odgovarajuću zaštitu.

"Bit će dogovora i komunikacije između svih tijela i brže će se rješavati nasilje, stavlja se naglasak na prevenciju", kaže Marija Ćurić iz Udruge B.a.B.e. "Premda sporna i kontroverzna, iz nekih aspekata sadrži i određene pozitivne apsekte. Radi se o nekim aspketima koji još nisu u hratskom zakaonodavstvu, ali postoje i mnogi koji već jesu ugrađeni“, kaže Ivan Mihanović iz Udruge Vigilare.

Međutim, konzervativnim udrugama konvencija je sporna zbog uvođenja pojma roda u zakonodavstvo. Smatraju da se pokušavaju ukinuti muško-ženske razlike i nametnuti rodna ideologija. Pa su se pojavile tvrdnje da će se netko odjednom moći izjasniti kao muškarac i bez problema ulaziti u ženske WC-e ili svlačionice.

"Posebno je sporan ovaj aspekt jer ulaze i u pravni i obrazovni sustav. Svi aspekti života su zapravo zahvaćeni Istanbulskom konvencijom i najspornije su te odredbe koje govore i o shvaćanju spola i o shvaćanju pobačaja", dodaje Mihanović. "Istanbulska konvencija koristi pojam roda da bi objasnila kako je svako nasilje nad ženama rodno uvjetovano nasilje, koje se događa nad ženom zato što je ona žena i samo se tu koristi taj rod", zaključila je Ćurić.

Iza mnogih zatvorenih vrata stanova i kuća nasilje nad ženama i u obitelji gotovo je svakodnevno. I sve ga je više. Trenutačno nasilje u obitelji pogađa jednu od tri žene, svaki dan se prijavi 45 slučaja, tijekom praznika i više, 60 na dan. Samo u deset posljednjih godina u Hrvatskoj su 300 žena ubili njihovi muževi ili partneri.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene