Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jednoumlje

Zašto je povijest važna trebali su učiti maturanti, a onda je udžbenik naglo povučen: "Ne pamtim ovakvo nešto u zadnjih četvrt stoljeća"

Aktualno Galerija Povučen udžbenik - 4 Povučen udžbenik - 4 Foto: DNEVNIK.hr Povučen udžbenik - 3 Povučen udžbenik - 3 Foto: DNEVNIK.hr Povučen udžbenik - 2 Povučen udžbenik - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Povučen udžbenik - 1 Galerija 1/4 >>
Zašto je povijest važna - zove se udžbenik o kojemu se posljednjih dana više govori u medijima, nego u školama. Dvije godine maturanti su iz njega učili povijest 20. stoljeća, da bi onda naglo usred školske godine bio povučen s popisa odobrenih udžbenika. Što se krije iza poteza ministarstva i što o svemu kažu povjesničari istražila je reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

O fotografiji Milke Planinc pod naslovom Stvaranje hrvatske države, dok se autori ne očituju, raspravljaju ostali povjesničari.

"Teško će nastavnici povijesti objasniti svojim učenicima koje su to zasluge u stvaranju hrvatske države", komentirao je Ante Nazor.

"Svima je jasno da je riječ o poglavlju koje započinje od osamdesetih godina i smrti Josipa Broza Tita kao kontekst u kojem se događaju devedesete i nigdje se ne navodi kako Milka Planinc odnosi zasluge za stvaranje hrvatske države", kontrira Branimir Janković.

Prijeporaima i u poglavlju o tzv. balvan-revoluciji.

"Nije navedeno da je ta pobuna iz 90-te godine bila oružana, iako naravno autori to podrazumijevaju, s druge strane mogu navesti da ni hrvatska enciklopedija ne navodi riječ oružana, jer to također podrazumijevaju", pojasnio je Janković.

"Pa ja mislim da ne treba objašnjavati profesorima povijesti koja je razina pobune i oružane pobune", dodao je Nazor.

Pročitajte i ovo Zoran Kusovac - 1 Ispred Skupštine Tisuće ljudi na ulicama Beograda, oporba predaje zahtjev za poništavanje izbora: "Ne vjerujem da će ovi prosvjedi donijeti bilo kakav rezultat"

Nadbiskupu Stepincu, koji je u međuvremenu proglašen blaženikom, 2016., poništena je presuda za suradnju s ustaškim režimom, u udžbeniku stoji kako to ne znači da je rehabilitiran.

"U trenucima kada srbijanska velikosprska politička državna elita vrišti da je Stepinac zločinac, da mi u Hrvatskoj moramo progutati rečenice u udžbeniku za povijest hrvatske da Stepinac nije rehabilitiran, meni je to neprihvatljivo", poručio je Nazor.

"Nisu naveli je li misle politički, moralno ili historiografski. Trebalo bi pitati autore, ali autori nisu naveli da je Stepinac zločinac kako se to u nekim medijima imputira", rekao je Janković.

Te i još 15-ak faktografskih pogrešaka, tvrdi Ante Nazor pišu u knjizi koju je Ministarstvo obrisalo s popisa odobrenih udžbenika, a svoj potez opravdalo mišljenjem koje je zatražilo od Agencije za odgoj i obrazovanje.

Na konkretna pitanja koje su tvrdnje u udžbeniku netočne, te tko ih je i koliko dugo procjenjivao, agencija odgovara: "Pojedini povijesni zemljovidi sadržavaju pogrešne prikaze, pojedini primarni povijesni izvori nisu adekvatno objašnjeni i pitanja uz njih nisu dobro oblikovana."

Pročitajte i ovo Privođenje osumnjičenog za izazivanje prometne nesreće u Tribunju objavljeni detalji nesreće FOTO Ovo je vozač koji je usmrtio djevojku u Tribunju i pobjegao: Bio je drogiran, s njim su u autu bila dvojica mladića

Naprasno povlačenje udžbenika sa školskih klupa, ali i knjižara povjesničarku Snježanu Koren podsjeća, kaže, na neka prošla vremena.

"Problematično je utoliko što je kolega Nazor autor konkurentskog udžbenika druge izdavačke kuće. Ja moram reći da ja ovakav slučaj da se udžobenik povlači usred godine, ja ne pamtim u zadnjih četvrt stoljeća", smatra pak ona.

Nazor, inače ravnatelj memorijalnog centra Domovinskog rata tvrdi - nisam u sukobu interesa, jedan portal me zamolio da prokometiram tvrdnje iz udžbenika.

"Zar mislite da ravnatelj jedne ovakve ustanove ne bi smio reagirati na jednoumlje u hrvatskim školama? Pa to je ono jednoumlje za koje oni nas prozivaju."

Da je povijest važna, složit će se svi povjesničari, činjenice su im pritome još važnije no njihovo tumačenje često puta ispadne najvažnije. Važnije i od suvislog odgovora na pitanje zašto se učenicima usred godine mijenja udžbenik.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene