Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nije imala drugog izbora?

Otkrivamo zašto je Predsjednica objavila kandidaturu u Kninu: ''Ako je bilo promišljeno, onda tu ima dosta upitnika''

Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr)
Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Kolinda Grabar Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Brojne su reakcije na objavu kandidature predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te 24. obljetnice VRO Oluja. Kako se doznaje, Predsjednica se na taj potez odlučila kako bi u drugi plan pao ''neobični'' govor koji je održala večer prije na kninskoj tvrđavi. Je li objava kandidature na taj način i upravo na proslavi Oluje bila dobar potez, pitali smo političkog analitičara Žarka Puhovskog i stručnjaka za odnose s javnošću Krešimira Macana.

Dok su njezini protukandidati na predsjedničkim izborima objavljivali svoje kandidature još prije više tjedana, aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da objavu kandidature odgađa jer na proslavu Oluje u Kninu ne želi ići kao kandidatkinja, već kao Predsjednica.

Grabar-Kitarović je, međutim, kandidaturu objavila nakon svečanosti na kninskoj tvrđavi povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te proslave obljetnice VRO Oluja. Doznaje se da je povod tome bio kako bi se maknuo fokus javnosti s ''neobičnog'' govora koji je večer prije održala na kninskoj tvrđavi na prijemu kod ratnih zapovjednika.

''Ne može si dopustiti pogreške''

''Ako je to bilo promišljeno, onda se tu javlja dosta upitnika. U ovoj fazi pretkampanje ne možete baš improvizirati. Ako je improvizirala i ako onaj govor nije onako planiran, onda mora malo srediti svoje nastupe. Ne može si dopustiti pogreške'', smatra stručnjak za odnose s javnošću Krešimir Macan.

Međutim, objasnio je Macan za DNEVNIK.hr, Predsjednica je održala svoje obećanje da do proslave u Kninu neće objavljivati kandidaturu. ''Da nije jučer ništa rekla, recimo, onda bi me svi danas zvali i pitali zašto nije objavila kandidaturu ako je rekla da hoće. Budite pošteni'', kazao je Macan i istaknuo da je ovdje riječ samo o najavi, a ne o formalnoj objavi kandidature.

''Nije imala izbora''

Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je da se objava kandidature može povezati s ranijim govorom na kninskoj tvrđavi. Kaže da se to može gledati u kontekstu ''astigmatizma koji se pojavio kod Predsjednice'' večer uoči proslave kad su joj pomagali da dođe do govornice, gdje je držala govor za koji Puhovski kaže da je bio nekontroliran.

Dodaje i da se čini kako je Predsjednica bila prisiljena objaviti kandidaturu. ''Dogodilo se da su svi kandidati već obznanili svoje kandidature, da je premijer Plenković polemizirao s protukandidatima umjesto nje i onda je, naravno, njoj ostalo da se u zadnji čas naglavačke baci u igru'', objašnjava analitičar.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna u kninu Predsjednica na obljetnici Oluje objavila kandidaturu: ''I idućih 5 godina ću se viđati ovdje s vama kao predsjednica''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši ministar SDP-ove Vlade Žestoko po predsjednici: ''Najaviti kandidaturu na današnji dan je degutantno. Ona je kraljice patetike''

Brojne su reakcije na Predsjedničinu objavu kandidature, a neki su, poput Miroslava Škore, zamjerili da se na ovaj način politizira proslava Dana pobjede. Najoštrija je reakcija bivšeg SDP-ova ministra branitelja Predraga Freda Matića koji je poručio da je neizravna kandidatura Kolinde Grabar-Kitarović u Kninu "žalosna i tužna" te da je "degutantno" da je to učinila baš na obljetnicu Oluje.

Analitičar Puhovski kaže da je obilježavanje obljetnice Oluje od samog početka politizirano. ''Meni se čini neukusnim prigovarati nekome da to koristi u kontekstu u kojem se ta svečanost već godinama odvija – od zviždanja bivšim predsjednicima i premijerima do različitih govora, uključujući i govore s oltara. Njezino ponašanje je u kontekstu ovakvog načina proslave'', smatra Puhovski.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna poslije i zapjevala Grabar-Kitarović održala neobičan govor na kninskoj tvrđavi: "U vrijeme Oluje došlo mi je da uzmem pušku i odem na bojište"

Iako su, prema mišljenju Krešimira Macana, sva svjetla u Kninu bila uperena u Predsjednicu i to je, kaže Macan, bio njezin dan, Žarko Puhovski smatra da će događaji u Kninu Kolindi Grabar-Kitarović više odmoći nego pomoći. Puhovski smatra da se nakon govora činilo da se Grabar-Kitarović kandidira za ''američkog guvernera Hrvatske'' s obzirom na to da je dio govora bio na engleskom jeziku.

''Predsjednici i u Ujedinjenim nacijama govore svojim jezikom, a kamoli ne u Kninu. Mi znamo da dobro govori engleski i španjolski, pa neka bude prevoditeljica ako to već želi'', kaže Puhovski.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene