Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kupnja na crno je loša ideja

Upozorenje za sve koji koriste pirotehniku: Od danas pojačana kontrola, kazne su - rigorozne

Petarde (Foto: Dnevnik.hr)
Petarde (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prodaja petardi (Foto: Dnevnik.hr) Prodaja petardi (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Petarde (Foto: Dnevnik.hr) Petarde (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječije bolesti Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Prim. dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječije bolesti Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Hitni prijem u Klinici za dječije bolesti Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Od četvrtka pa sve do prvog siječnja dopuštena je uporaba pirotehničkih sredstava prve i druge kategorije. Policija najavljuje pojačane kontrole, a svi oni koji se ne budu pridržavali, riskiraju rigorozne novčane kazne.

Mnogi podcjenjuju razornu moć pirotehnike. Tijekom šest dana prošle godine kada je uporaba pirotehnike bila dopuštena ozlijeđeno je 16 osoba od kojih su četiri osobe završile s teškim ozljedama.

Pročitajte i ovo Ilustracija aktualna tema Treba li u potpunosti zabraniti pirotehniku? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Crne statistike zbog pirotehnike - 3 OPASNO SLAVLJE U Vukovaru zbog petardi izbio fizički sukob - muškarac napao maloljetnike, građani poručuju: "Djeca iznesu na ulicu ono što doma nauče"

"Najmlađa žrtva je bila dijete od 15 mjeseci i mi apeliramo na roditelje da budu odgovorni", kazao je Velimir Tišma iz PU zagrebačke.

Prvi koji se s ozlijeđenima susreće jest i primarijus Barčot. "Najčešće opekline i otrgnuće kože, dijelova udova, dijelova prstiju. Može doći ozljede oka, nosa, uha. Može doći i do sekundarnih ozljeda od pirotehnike kada dijete strada kao promatrač", kazao je prim.dr. Zoran Barčot iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Roditelji su većinom nezainteresirani za slavlje uz pucnjeve petardi. "Mogu se zabavljati na drugi način, ne bi im kupio", kazao je Ivan. "Mi im dozvoljavamo, ali nikad ne sami. Uvijek je tata s njima i evo pazimo koliko god više možemo", dodaje Ani iz Rijeke. "Organizirati neki mini vatromet za djecu pod mojim nadzorom - zašto ne, ali da to one same rade, sigurno ne bi", poručuje Mate iz Zagreba.

Mijenjaju se navike kupaca

Kroz godine se mijenjaju i navike kupaca pirotehničkih sredstava. "Svake godine sve više se prodaju boxevi rakete, znači efekti koji dočaravaju vizualni doživljaj, a sve manje petarde", kazao je Franjo Koletić, vlasnik trgovine s pirotehnikom.

U narednim danima policija će pojačano nadzirati uporabu pirotehničkih sredstava. Svi oni koji se neće pridržavati jasno propisanih pravila, riskiraju kaznu od 1000 pa sve do 15 tisuća kuna.

Iz policije posebno upozoravaju na pirotehnička sredstva koja građani kupuju na crno. "Najčešće su došla sumnjivim kanalima iz nekih zemalja koje ne vode računa da ta pirotehnika mora biti ispitana i označena i na taj način takva pirotehnika je uglavnom neispravna", poručuje Snježana Bagarić iz Ravnateljstva policije.

No podsjetimo, uporaba pirotehničkih sredstava dopuštena je isključivo od 27. prosinca do prvog siječnja.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene