I ove godine objavljene su crne statistike zbog nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.

Galerija Zoran Barčot, kirurg Crne statistike zbog pirotehnike - 1 Crne statistike zbog pirotehnike - 2 +0 Crne statistike zbog pirotehnike - 3

Ovih blagdana i policija je imala velik broj postupanja. Zbog pucanja petardi neki su u Vukovarsko-srijemskoj županiji završili na kriminalističkoj obradi, a neki su zaradili i prekršajne prijave.

"Jedan muškarac u Vukovaru je detonirao pirotehničko sredstvo, uznemirio ljude i zbog toga je prekršajno prijavljen", rekao je Dragoslav Živković iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

A u Vukovaru je zbog petardi došlo i do fizičkog okršaja, kaže Živković.

"Punoljetni muškarac verbalno i tjelesno je napao trojicu maloljetnika revoltiran zbog njihove uporabe pirotehničkih sredstava."

Muškarac je zaradio prekršajnu prijavu, a policija istražuje i odgovornost djece. Vukovarci osuđuju obje strane.

Klimatski aktivisti prebojali ulazna vrata ureda francuske premijerke VIDEO Klimatski aktivisti prebojali ulazna vrata ureda francuske premijerke

"Gospodin je pogrešno postupio. Trebao je istući roditelje, a ne djecu jer djeca iznesu na ulicu ono što doma nauče", kaže Julijana.

"Ružna je stvar i bacanje petardi, ali i ružan je napad na istu tu djecu", rekao je Nikola.

A prekršajne prijave zaradila su i dva muškarca iz Babine Grede.

"Dva muškarca ubacila su pirotehnička sredstva u poštanski pretinac jedne obiteljske kuće, pri čemu su oštetili taj pretinac i obližnje obiteljsko vozilo", rekao je Živković.

Barikade na Kosovu Mračna predviđanja ruske državne agencije: "Stanje na Kosovu i u Bosni moglo bi eksplodirati"

Dok će auto nakon popravaka izgledati kao nov - na ljudskom tijelu pirotehnika ostavlja neizbrisiv trag. Iako bilježe pad broja ozlijeđenih, u Klaićevoj kažu kako djeca dolaze s težim ozljedama.

"Pet teških ozljeda djece. Nasreću, sva se djeca dobro oporavljaju, ali većina njih imat će trajne posljedice. Jedno dijete ima ozbiljnu ozljedu oka, jedno ima prijelom na šaci", kaže dječji kirurg prim. dr. Zoran Barčot.

Dok je u bolnicama manje ozlijeđenih, u prodavaonicama pirotehnike zadovoljni prodajom.

"Od svih 500 pyroshopova, koliko ih ima u Hrvatskoj, ne samo naših nego i od konkurencije, bilo je izdano nekih 800 tisuća računa", kaže Franjo Koletić, vlasnik prodavaonice pirotehnikom.

Doktor Barčot kaže kako problem teških ozljeda ne leži u pirotehnici iz takvih trgovina.

"Većina tih ozljeda nije nastala od petardi i raketa, nego od manipulacije na način da su djeca koristila više raketa i barutna punjena petardi i izradili su neka svoja nova pirotehnička sredstva."

No valja podsjetiti kako je nakon 1. siječnja zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju