Obavijesti Video Pretražite Navigacija
glasanje u UN-u

Vijeće sigurnosti UN-a odlučilo povećati pomoć Gazi, dvije sile suzdržane

Glasanje o rezoluciji u UN-u
Glasanje o rezoluciji u UN-u Foto: Afp
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda u petak je odobrilo ublaženu rezoluciju kojom se poziva na povećanje humanitarne pomoći pojasu Gaze, kao i na poduzimanje hitnih koraka sa ciljem "stvaranja uvjeta za održiv prekid neprijateljstava" nakon tjedan dana odgode glasanja i intenzivnih pregovora kako bi se izbjegao veto Sjedinjenih Američkih Država.

SAD je bio suzdržan čime je Vijeću sigurnosti od 15 članova omogućeno usvajanje rezolucije koju su izradili Ujedinjeni Arapski Emirati.

Suzdržana je također bila Rusija, dok su druge članice Vijeća sigurnosti glasale za rezoluciju.

Nakon pregovora na visokoj razini za pridobivanje Washingtona, rezolucija više ne smanjuje kontrolu Izraela nad svim isporukama pomoći za 2,3 milijuna ljudi u Gazi.

Izrael nadzire ograničene isporuke pomoći u Gazu preko prijelaza Rafah iz Egipta i prijelaza Kerem Shalom pod izraelskom kontrolom.

No, ublažavanje jezika rezolucije o prekidu neprijateljstava frustriralo je nekoliko članova Vijeća sigurnosti, poput arapskih zemalja i država Organizacije islamske suradnje, ali i Rusije koja ima pravo veta.

Diplomati kažu da neke od tih država vide ublažavanje rezolucije kao odobrenje Izraelu da nastavi djelovati protiv Hamasa.

Usvojena rezolucija "poziva na poduzimanje hitnih koraka kako bi se odmah omogućio siguran, nesmetan i proširen humanitarni pristup i stvorili uvjeti za održiv prekid neprijateljstava".

U prvotnom nacrtu rezolucije bio je poziv na "hitni i održivi prekid neprijateljstava" kako bi se omogućio pristup pomoći.

"Potpisivanjem ovoga, Vijeće bi u biti dalo izraelskim oružanim snagama potpunu slobodu kretanja za daljnje čišćenje pojasa Gaze", rekao je prije glasanja ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja.

Rusija je predložila da se nacrt izmijeni kako bi se vratio na početni tekst koji poziva na "hitni i održivi prekid neprijateljstava".

Sjedinjene Američke Države stavile su veto na amandman. Taj je amandman podržalo 10 članica Vijeća sigurnosti, a četiri su bile suzdržane.

Ranije ovog mjeseca Opća skupština UN-a zatražila je humanitarni prekid vatre, a 153 od 193 države glasale su za tu rezoluciju na koju je SAD u Vijeću sigurnosti uložio veto prije nekoliko dana.

SAD i Izrael protive se prekidu vatre, vjerujući da bi to koristilo samo Hamasu. Washington umjesto toga podržava pauze u borbama za zaštitu civila i oslobađanje talaca koje je oteo Hamas.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u petak da način na koji Izrael provodi svoju vojnu operaciju u pojasu Gaze "stvara goleme prepreke distribuciji humanitarne pomoći" unutar palestinske enklave od 2,3 milijuna ljudi.

Također je pozvao "izraelske vlasti da odmah ukinu ograničenja komercijalnih aktivnosti".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene