Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Proračunski kalkulator

Pomozite Šukeru, kreirajte proračun!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako vas je ikada zanimalo koliko točno novca odvajate u državnu blagajnu, ako mislite da biste bili bolji ministar financija od Ivana Šukera, imate priliku!

Virtualni proračunski kalkulator, koji je osmislila udruga 'Vjetrenjača', na interaktivan način omogućava svakome da izradi svoj prijedlog državnog proračuna za iduću godinu. Dajte si oduška, budite makar na jedan dan virtualni ministar financija i napravite proračun za iduću godinu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zašto je smijenila Šukera? Svatko je danas preuzeo na sebe mogućnost javnog duga od 2.551 kunu Slika nije dostupna Proračunski kalkulator Hrvati bi proračun spasili rezanjem mirovina i otpuštanjem

>> Šuker zahvalio na raspravi: 'Nismo se počerupali'

'Jedini podatak koji nam treba u startu, jest da upišete svoju bruto plaću. Za svaku stavku, i prihoda, i rashoda, kalkulator izračuna sa koliko novaca mi sudjelujemo u određenoj stavci', ističe Marko Rakar iz Udruge Vjetrenjača. Ukucali smo prosječnu bruto plaću od 9000 kuna. Kalkulator pokazuje kako za godišnje doprinose za zdravstveno izdvajamo 16.200 kuna, a isto toliko i za mirovinsko. Za trošarine 3300 kuna.

Interakcija s građanima kao bitna komponenta

I tako možete provjeriti stavku po stavku. Ukoliko smatrate da je to previše, klikom miša možete smanjiti poreze i doprinose. Možete dijeliti otkaze ali i smanjiti plaće u državnoj upravi. U konačnici, otkrivate kako se to odražava na vaš kućni budžet. 'Kao krajnji rezultat imamo sažetak, gdje mi uspoređujemo Vladin prijedlog sa promjenama koje smo mi napravili kroz naš kalkulator', dodaje Rakar.

Svjetskim velesilama interakcija s građanima itekako je bitna. Američka vlada s njima komunicira putem Facebooka i Twittera. Traži od njih odgovore na aktualna pitanja ali i rješava njihove probleme. Interakcija s građanima važna je i britanskom premijeru.

'Ako date ljudima više mogućnosti da upravljaju svojim životima, ako im date više izbora, ako im date uzde u ruke, tada možete stvoriti bolju i kvalitetniju zajednicu', riječi su britanskog premijera Davida Camerona. I hrvatska bi Vlada po uzoru na svjetske velesile trebala interaktivnije komunicirati s građanima. Najbolje ideje, kako kaže američki predsjednik, često dolaze od malih ljudi.

Proračunski kalkulator izradili su Udruga vjetrenjača i Hrvatska gospodarska komora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene